Uluslararası Ticaret ve Lojistik | Lisansüstü Eğitim Enstitüsü | Hasan Kalyoncu Üniversitesi

LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ

Uluslararası Ticaret ve Lojistik

Programın Amacı  : Uluslararası rekabetin her geçen gün arttığı günümüzde, işletmeler pazar paylarını arttırmaya çalışmaktadırlar. Hasan Kalyoncu Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü olarak bu küresel rekabetin içinde yer alacak çözüm odaklı, girişimci, yenilikçi, yabancı dil bilgisine sahip, teknolojik gelişmeleri yakından takip eden, analitik düşünebilen ve optimum sonucu yakalamayı hedefleyen bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktayız.
 Kuruluş  : Program 2015-2016 akademik yılı güz yarıyılından itibaren öğrenci kabul etmektedir.
Eğitim Dili : Türkçe
Kontenjan : Her başvuru döneminde ilgili anabilim dalı tarafından belirlenmektedir.
Başvuru Koşulları : – ALES (EA-son beş yıl içinde)’ten en az 55 puan almış olmak ya da GRE ya da GMAT sınavlarından Senato tarafından belirlen eşdeğer bir puana sahip olmak,
– 4 yıllık herhangi bir lisans programından mezun olmak (farklı bir alandan mezun olmuş olan adaylara “Bilimsel Hazırlık Programı” uygulanır.),
– Eğitimlerini yurtdışında tamamlamış olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ve yabancı uyruklu öğrencilerin, YÖK’ten lisans/yüksek lisans diploma denklik belgesi almaları zorunludur (KKTC Üniversiteleri dâhil),
– Yabancı uyruklu öğrenciler, TÖMER sınavından başarılı olmalılardır.
Süre : Tezli yüksek lisans programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup, program en çok altı yarıyılda tamamlanır.
Mezuniyet Koşulları : Program toplam 21 kredi ve 120 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Programdan mezun olmak için tüm derslerden en az CC derecesi ile başarılı olmaları ve Genel Not Ortalamasının en az 2.50/4.00 olması gerekmektedir. Yüksek Lisans Tezini başarı ile tamamlayan öğrenciler, asgari yayın yapma şartını da sağlamak koşulu ile Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla Programdan mezun olma hakkını kazanırlar.
Ölçme ve Değerlendirme : Her ders için kullanılan ölçme ve değerlendirme yöntemleri, derslerin bilgi paketinde tanımlanmıştır. Sınavlar ve başarı notları ile ilgili olarak Hasan Kalyoncu Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri geçerlidir.
Kazanılan Derece : Programı başarı ile tamamlayan öğrenci Tezli Yüksek Lisans diploması almaya hak kazanır.
Üst Kademeye Geçiş : Bu programdan mezun olan öğrenciler ilgili anabilim dallarında doktora eğitimi görmek üzere başvuruda bulunabilirler. Programdan mezunları TYYÇ 8. kademeye geçebilir

 

Doç. Dr. İbrahim AKBEN (Anabilim Dalı Başkanı)
Doç. Dr. Elma SATROVIC
Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Metin AYCİL
Dr. Öğretim Üyesi Ahmet ÇETİNDAŞ
BİRİNCİ YARIYIL KREDİ AKTS
Araştırma Teknikleri ve Bilimsel Etik (Zorunlu) 3 8
Seçmeli Ders 3 8
Seçmeli Ders 3 8
Seçmeli Ders 3 8
İKİNCİ YARIYIL KREDİ AKTS
Seçmeli Ders 3 8
Seçmeli Ders 3 8
Seçmeli Ders 3 8
Seminer 3 18
ÜÇÜNCÜ YARIYIL KREDİ AKTS
Yüksek Lisans Tezi 0 30
DÖRDÜNCÜ YARIYIL KREDİ AKTS
Yüksek Lisans Tezi 0 30
TOPLAM 21 KREDİ 134 AKTS

GENEL ZORUNLU  DERSLER

DersKodu Ders Adı T+U Kredi AKTS
UTL528 Seminer 0 0 18
Yüksek Lisans Tezi 0 0 30

SEÇMELİ DERSLER

DersKodu Ders Adı T-U Kredi AKTS
UTL501 Tedarik Zinciri Yönetimi ve Lojistik 0 3 8
UTL502 Uluslararası Pazarlama ve Lojistik 0 3 8
UTL503 Yöneticiler için İstatistik 0 3 8
UTL504 Uluslararası İşletme Yönetimi 0 3 8
UTL510 Blockchain Teknolojisi ve Lojistik 0 3 8
UTL511 Uluslararası Ticarette Yeni Trendler 0 3 8
UTL512 Tedarik Zinciri ve Lojistikte Bilişim Teknolojileri 0 3 8
UTL513 Dış Ticaret İşlemleri ve Mevzuatı 0 3 8
UTL514 Lojistik Planlama ve Modelleme Teknikleri 0 3 8
UTL515 Operasyon Yönetimi 0 3 8
UTL516 Depo Yönetimi 0 3 8
UTL517 Dış Ticaret Yönetimi 0 3 8
UTL518 Satın Alma, Stok ve Depo Yönetimi 0 3 8
UTL519 Entegre Taşımacılık Yönetimi 0 3 8
UTL520 Özellikli Mallar Lojistiği 0 3 8
UTL521 Limanve Terminal Yönetimi 0 3 8
UTL522 Lojistik Mevzuatı ve Kuralları 0 3 8
UTL523 Uluslararası Ticaret Hukuku ve Mevzuatı 0 3 8
UTL524 Standardizasyon ve Akreditasyon 0 3 8
UTL525 Dış Ticaretin Finansmanı 0 3 8
UTL526 Kültürlerarası Yönetim 0 3 8
UTL531 Araştırma Teknikleri ve Bilimsel Etik 0 3 8

BİLİMSEL HAZIRLIK

Ders Kodu Ders Adı T-U Kredi AKTS
İşletme Bilimine Giriş 0 3 6
Lojistik Bilimine Giriş 0 3 6

 

UTL 501 Tedarik Zinciri Yönetimi ve Lojistik

İş modellerinde güncel eğilim olarak tedarik zinciri (değer ya da talep zinciri) kavramı, tedarik zinciri süreçleri, tedarik zinciri süreç aşamalarında yaratılan katma değer ve işlevsellik, tedarik zinciri stratejileri, ortaklaşa tahmin planlama ve ikmal, yalın lojistik, global lojistik, işletme operasyonların lojistik ile entegrasyonu, stratejik lojistik yönetimi.

UTL 502 Uluslararası Pazarlama ve Lojistik

Uluslararası pazarlama kavramları, pazar değerlemesi ve seçimi, uluslararası pazarlara giriş stratejileri, uluslararası iş kültürleri, hizmet pazarlaması pazarlamanın temel fonksiyonu olarak dağıtım ve uluslararası pazar lojistiği, alınan ve satılan bir hizmet olarak lojistik hizmeti pazarlaması.

UTL 503 Yöneticiler için İstatistik

İstatistikte temel kavramlar, resmi istatistikler, istatistiksel tablolar, istatistiksel veri tabanları, değişkenler ve ilişkiler, varyans analizi,  istatistik veri işleyen paket programlar ve kullanımı.

UTL 504 Uluslararası İşletme Yönetimi

Bu dersin amacı, globalleşme çerçevesin de genişleyen işletmecilik faaliyetleri hakkında bilgi vermek, uluslararası işletmecilik çevresini tanıtmak, işletmelerin uluslararasılaşma nedenleri ve uluslararası pazarlara giriş yöntemlerini açıklamaktır. Uluslararası işletme yönetimi ile ilgili teoriler ve uygulamalar üzerinde ayrıntılı bilgi verilecektir.

UTL510 – Blockchain Teknolojisi ve Lojistik

 

Blockchain teknolojisi ve blockchain’in finans endüstrisi ile olan ilişkisi, blockchain teknolojisinin kullanım alanları ve bu teknolojinin en etkin olduğu alanları, finans sektörünü nasıl etkilediğini ve yeni fırsatların nasıl üretilebileceğini kapsar.

Bu teknolojinin getirdiği yenilikler nedeniyle çeşitli sektörlerde meydana gelen ve gelecek olan değişiklikleri anlamanızı sağlar. Bankacılık ve dijital para birimlerinin finansal ve düzenleyici etkilerini, Blockchain’in temellerini ve etkisini anlayarak endüstride etkin bir stratejinin nasıl oluşturulacağını ayrıntılı olarak kapsamaktadır.

UTL 511 Uluslararası Ticarette Yeni Trendler

Bölgesel ticari anlaşmaların sağladığı avantajlar, tarım ürünlerinin ticareti, gelişen ülke pazarları, gelişen ülkelerin aralarındaki ticaret (south-south trade), hava taşımacılığı ve ekspres kargo, küresel üretim ağları, e-iş ve e-ticaret, olur-da-gerekirse (just in case) sistemi, tam zamanında (just in time) sistemi , tedarik zinciri güvenliği, KOBİ’lerin uluslararasılaşma süreci.

UTL 512 Tedarik Zinciri ve Lojistikte Bilişim Teknolojileri

Tedarik zinciri ve lojistik yönetiminde bilgi teknolojilerinin rolü, otomatik tanımlama sistemleri, kurumsal kaynak planlaması (ERP), tedarik zinciri yönetimi yazılımları, depo yönetim sistemi, taşıma yönetim sistemi, ileri planlama program paketleri, haberleşme teknolojilerinin işlevsellikleri, global konumlandırma sistemleri (GPS), bilgi teknolojileri vasıtası ile işletme ve lojistik operasyonların entegrasyonu.

UTL 513 Dış Ticaret İşlemleri ve Mevzuatı

Dış ticarette işlem akışı, ithalat ve ihracat işlemleri, teslim şekilleri, maliyet ve teklif fiyatının hesaplanması, tahsil işlemleri, paketleme, nakliye ve sigortalama işlemleri, vesaik ve gümrük uygulamaları, katma değer vergisi, dış ticaret teşvikleri, serbest bölgeler.

UTL 514 Lojistik Planlama ve Modelleme Teknikleri

Proje yönetimi, üretim planlama ve envanter kontrol, toplu üretim planlama, stok kontrol sistemleri, süreç yönetimi ve kapasite planlama, modelleme, doğrusal programlama, optimizasyon problemleri, iş tasarımı, kalite kontrol.

UTL 515  Operasyon Yönetimi

Dersin amacı; operasyon stratejisi, üretim süreçleri ve süreç dizaynı, üretim lojistiği, tahmin yöntemleri, envanter yönetimi, planlama ve kalite yönetimi gibi konuları operasyon yönetimi kapsamında incelemek ve bu konuların gerçek iş hayatında uygulamalarına dair örnekler sunmaktır.

UTL 516 Depo Yönetimi

Bu ders; depo ve envanter yönetimi stratejilerini içeren bir tedarik zincirinin optimizasyonu, gelişimi ve yönetimi konularını ele alır. Satın alma alanında göre yapan profesyonellere başarılı bir operasyonun temel ilkelerini benimseretek satın alma operasyonlarının ihtiyatlı envanter yönetim teknikleriyle desteklenmesini sağlar. Ders şu konuları içermektedir: insan ve örgüt, ekipman ve altyapı, girdiler, bilgi teknolojileri ve ölçüleri, satış ve pazarlama.

UTL 517 Dış Ticaret Yönetimi

Bu dersin amacı; uluslararası ticarette ithalat-ihracat işlemlerinin ve süreçlerinin etkin bir biçimde yönetilmesinin temel ilkelerini benimsetmektir. Ders boyunca; akreditif, paketleme ve taşımacılık gibi gerçek iş hayatından uygulamalar örnek gösterilerek bu sürece dahil olan tüm partilerin bakış açılarına değinilecektir. Bu dersin sonunda; ticarette kültürler arası farklılıklar, bankaların ve taşıma işleri organizatörlerinin uluslararası ticaretteki rolleri, döviz kuru yönetimi ve uluslararası ticarette kullanılan evraklar hakkında geniş bir biçimde bilgi edinilmiş olunacaktır.

UTL 518  Satın Alma, Stok ve Depo Yönetimi

Bu ders tedarik zinciri içerisindeki üç önemli lojistik fonksiyonu olan satın alma, depolama ve dağıtım konularının detaylı bir şekilde incelenmesini amaçlamaktadır. Özellikle üretim ve perakende işletmelerinin malzeme edinimi, pazarlara dağıtım ve tedarik zinciri üzerindeki farklı konumlarda depoculuğun fonksiyonları ve hedefleri bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.

UTL 519 Entegre Taşımacılık Yönetimi

Bu dersin amacı; karayolu, denizyolu, havayolu, demiryolu ve intermodal taşımacılık alanında faaliyet gösteren firmaların etkin yönetimleri için gerekli olan stratejileri açıklar.  Bu derste; taşımacılık alanında faaliyet gösteren tüm firmaların, bu sürece dahil olan tüm partilerin (firma, devlet, aracı kurumlar vb…), kullanılan araçların, ekipman ve teçhizatların, altyapının, yükleme ve bilgi akışının sorunsuz devamını sağlayan tüm sistem ve teknolojilerin entegre bir biçimde yönetilmesi konusu ele alınır.

UTL 520 Özellikli Mallar Lojistiği

Bu ders uluslararası özel tehlikeli madde kodlarını ve bunların elleçlenmesini, depolanmasını ve nakliyesini düzenleyen yasal kuralları sunmaktadır. Bu kuralların işletmelerin ekonomilerini ve lojistik süreçlerine nasıl etki ettikleri bu derste analiz edilmektedir.  

UTL 521 Liman ve Terminal Yönetimi

Liman operasyonlarında terminal, denizyolu ile karayolu-tabanlı lojistiği bağlayan temel bir birimdir. Her bir terminalin genellikle birbirine benzemeyen kendine ait kanun ve kuralları, süreçleri ve amaçları vardır. Terminal yönetimi her bir sistemin gerekliliklerini yerine getirirken aynı zamanda maliyet-etkin, güvenli ve etkili bir biçimde yüklerin gemiden limana, limandan gemiye hareketini sağlar. Teminallerin bu görevi, modern taşımacılığın gereksinimleri olan kişiye özel teslimat süreleri ve sermaye harcamaları nedeniyle daha da güçlenmiştir. İyi bir terminal yönetimi, hem etkin ve esnek günlük operasyon kabiliyetine sahip olmalı hem de aynı zamanda işin uzun vadede gelişmesine de katkıda bulunmak durumundadır. Bu dersin amacı; liman ve terminallerin etkin yönetilmesi için gereken stratejileri ortaya koymaktır.

UTL 522 Lojistik Mevzuatı ve Kuralları

Lojistik yönetimi için gerekli olan yerel uluslararası yasalar, kurallar ve esaslar, yasal sorumluluklar, taşımacılık ve lojistik hukuku, sözleşmelerin yapılması ve yürürlüğe konması, finansal kiralama sözleşmeleri, sigorta mal ve hizmet hareketleri ile ilgili uluslararası anlaşmalar, uyuşmazlıkların çözüm usulleri, kurumlar, uluslararası terimler, tehlikeli maddeler, gümrük ve vergi düzenlemeleri.

UTL 523 Uluslararası Ticaret Hukuku ve Mevzuatı

Uluslararası ekonomi ve ticaret hukukunun temel ilkeleri, uluslararası ticari ilişkileri düzenleyen kurallar ve uygulamalar, uluslararası satışlar, Dünya Ticaret Örgütü, GATT ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) amaçları ve işleyişi, Avrupa Merkez Bankası’nın işlevi.

UTL 524 Standardizasyon ve Akreditasyon

Uluslararası ticarette teknik düzenlemeler ve kontrol mekanizmaları, uluslararası ölçüm sistemi, ürün ve servislerin dış ticaret ve akreditasyonunda öngörülen ölçme, değerlendirme, yeterlilik, kalibrasyon ve standardizasyon.

UTL 525 Dış Ticaretin Finansmanı

Bankacılık ve dış ticaret ilişkileri, dış ticaret ödeme şekilleri, dış ticaret finansman belgeleri, uluslararası garantiler, Eximbank, alternatif dış ticaret finansman teknikleri, döviz ve döviz piyasası işlemleri.

UTL 526  Kültürlerarası Yönetim

Uluslar arası bir çevrede ticaret yaparken karşılaşılan en önemli sorun, kültürel farklılıkları anlayabilmek ve buna entegre olabilmektir. Bu başlık altında, dersin amacı kültürel meselelerin önemi ve bunun stratejik karar verme sürecindeki öneminin altını çizmektir

UTL 531 Araştırma Teknikleri ve Bilimsel Etik

Olasılık dağılımları, örnekleme yöntemleri, veri toplama ve anket hazırlama, ölçme ve ölçekleme, ölçek türleri, hipotez testleri, veri analizi, tek değişkenli ve çok değişkenli analizler, doğrusal ve çoklu regresyon modelleri, varyans ve kovaryans analizi, korelasyon katsayısı, faktör ve kümeleme analizleri, zaman serileri analizi, SPSS uygulamaları, araştırmada etik sorunlar/etik dışı davranışlar ve önlenmesi, araştırmada temel etik ilkeleri, etik ve meslek kavramı, yayın etiği ve temel ilkeleri, araştırma etik kurulları.

UTL 551 İşletme Bilimine Giriş

İşletme bilimi ile ilgili temel kavramlar. İşletme biliminin diğer bilim dalları ile ilişkisi. İşletmelerin amaçları ve sorumlulukları. İşletmelerin sınıflandırılması. İşletmelerin kuruluşu. İşletme ve çevresi. İşletmelerin fonksiyonları: Yönetim fonksiyonu, üretim fonksiyonu, pazarlama fonksiyonu, personel fonksiyonu, finansman fonksiyonu, muhasebe fonksiyonu, araştırma-geliştirme fonksiyonu ve halkla ilişkiler fonksiyonu. İşletme kararlarının alınmasında kullanılan nicel teknikler.

UTL 552 Lojistik  Bilimine Giriş

Temel Kavramların Tanımlanması ve Açıklanması / Fiziksel Dağıtıma ve Lojistiğe Giriş / Lojistik Sistemleri / Ürün ve Lojistik / Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi / Sipariş Yönetimi ve Müşteri Servisi / Koruyucu Paketleme ve Malzeme Taşıma / Trafik Yönetimi / Envanter Yönetimi İlkeleri / Dağıtım Merkezleri ve Depolama / Lojistik Maliyetleri ve Maliyet Takası / Bilgi Teknolojileri ve Elektronik Lojistik / Dış Kaynak Kullanımı ve Üçüncü Parti Lojistik / Tedarikçi Seçimi ve Geliştirme / Talep Yönetimi / Hızlı Tepki / Satıcı Envanter Yönetimi / Lojistik Seçenekleri / Stratejik Ortaklıklar ve Performans Yönetimi / Satın Alma Malzeme Yönetimi ve Çok Şirketli Lojistik Planlaması

UTL 580 Seminer

Yüksek lisans öğrencilerinin ilgi duydukları alanlardaki yayın ve çalışmalarla ilgili yapacakları sunum ve tartışma

UTL 599 Tez Çalışması

Tezli yüksek lisans öğrencileri için uluslararası ticaret ve lojistik ile ilgili güncel araştırma konuları ve yöntemlerinin bir araştırma niteliğinde incelenmesi.

 

Doç.Dr. İbrahim AKBEN (Anabilim Dalı Başkanı) ibrahim.akben@hku.edu.tr
Arş.Grv. Can ÖZCAN (Koordinatör) meltem.ararat@hku.edu.tr
Cuma TIRAŞÇI (Lisansüstü Eğitim Enstitüsü-Memur) mcuma.tirasci@hku.edu.tr