Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler | Lisansüstü Eğitim Enstitüsü | Hasan Kalyoncu Üniversitesi

LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler

Programın Amacı  : Hasan Kalyoncu Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Tezli Yüksek Lisans Programı verdiği eğitim, ürettiği bilimsel çalışmalar ve topluma verdiği hizmetlerle Türkiye ve Ortadoğu’nun en saygın programlarından biri olma vizyonuna sahiptir. Programımız siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler alanında yüksek akademik standartlarda bir eğitim verir. Yenilikçi, girişimci, katılımcı ve özgürlükçü bir akademik ortam oluşturur ve yaşatır. Programda seçmeli derslere yoğun olarak yer verilerek farklı ilgi ve becerileri olan öğrencilerin akademik gelişimi için seçenekler sunulur. Derslerde klasik anlatım yöntemiyle sınırlı kalınmayarak, öğrencilerin sunumlar, tartışmalar, projeler aracığıyla etkin katılımları sağlanır. Öğrencilerimiz eğitimleri sırasında ulusal ve uluslararası indeksli dergilerde yayınlar yaparak akademik topluluğa giriş yaparlar. Verilen eğitim ve üretilen çalışmaların sadece akademik çevrelerle sınırlı kalmaması, toplum yararı gözetmesi programımızın temel önceliğidir. Akademik program, eğitim ve araştırmalar; sivil toplum kuruluşları, uluslararası kuruluşlar ve yerel yönetimlerle işbirliği içinde yürütülür.
 Kuruluş  : Hasan Kalyoncu Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü verdiği eğitim, ürettiği bilimsel çalışmalar ve topluma verdiği hizmetlerle Türkiye ve Ortadoğu’nun önde gelen bölümlerinden biri olma vizyonuna sahiptir. Bölümümüz öğrenciyi merkezine alan bir eğitim anlayışıyla girişimcilik ve liderlik vasıfları yüksek mezunlar yetiştirme amacıyla yüksek akademik standartlarda lisans, yüksek lisans ve doktora programları yürütür.
Eğitim Dili : Türkçe – İngilizce
Kontenjan : Her başvuru döneminde ilgili anabilim dalı tarafından belirlenmektedir.
Başvuru Koşulları : Türk Vatandaşları için:
Lisans Diploması, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı (ALES) için Üniversite Senatosu tarafından belirlenen asgari puan veya YÖK tarafından tanınan GRE ve GMAT gibi lisansüstü programların eşdeğer uluslararası sınav puanları. Adaylar, ALES puanları, lisans diploma notu ve yazılı/sözlü sınav puanlarından oluşan bileşik puanlarına göre programlara giriş hakkı kazanırlar. Program İngilizce ise adayların ayrıca Üniversite Senatosu tarafından belirlenen Yabancı Dil Yeterlik Sınavı (YDS) veya Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı (YÖKDİL) için asgari puan veya CPE olan lisansüstü programların eşdeğer uluslararası sınav puanlarını almaları gerekir. , CAE, TOEFL IBT ve PTE, YÖK tarafından tanınır. Daha fazla ayrıntı için lütfen enstitu.hku.edu.tr adresini ziyaret edin.
Uluslararası Öğrenciler için:
YÖK tarafından tanınan üniversitelerden alınan Lisans Diploması. Adaylar, lisans dereceleri not ortalamalarına göre programlara giriş hakkı kazanırlar. Program Türkçe ise adayların Üniversite Senatosu tarafından belirlenen Türkçe Yeterlik Sınavı (TÖMER) asgari puanını almaları gerekmektedir. Adaylar, lisans diploma notu ve yazılı/sözlü sınav puanlarından oluşan bileşik puanlarına göre programlara giriş hakkı kazanırlar. Program İngilizce ise adayların ayrıca Üniversite Senatosu tarafından belirlenen Yabancı Dil Yeterlik Sınavı (YDS) veya Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı (YÖKDİL) için asgari puanı veya CPE olan lisansüstü programların eşdeğer uluslararası sınav puanlarını almaları, YÖK tarafından tanınan CAE, TOEFL IBT ve PTE. Daha fazla ayrıntı için lütfen enstitu.hku.edu.tr adresini ziyaret edin.
Süre : Tezli yüksek lisans programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup, program en çok altı yarıyılda tamamlanır.
Mezuniyet Koşulları : Program toplam 21 kredi ve 120 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Programdan mezun olmak için tüm derslerden en az CC derecesi ile başarılı olmaları ve Genel Not Ortalamasının en az 2.50/4.00 olması gerekmektedir. Yüksek Lisans Tezini başarı ile tamamlayan öğrenciler, asgari yayın yapma şartını da sağlamak koşulu ile Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla Programdan mezun olma hakkını kazanırlar.
Ölçme ve Değerlendirme : Her ders için kullanılan ölçme ve değerlendirme yöntemleri, derslerin bilgi paketinde tanımlanmıştır. Sınavlar ve başarı notları ile ilgili olarak Hasan Kalyoncu Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri geçerlidir.
Kazanılan Derece : Programı başarı ile tamamlayan öğrenci Tezli Yüksek Lisans diploması almaya hak kazanır.
Üst Kademeye Geçiş : Bu programdan mezun olan öğrenciler ilgili anabilim dallarında doktora eğitimi görmek üzere başvuruda bulunabilirler. Programdan mezunları TYYÇ 8. kademeye geçebilir

 

Doç. Dr. Ahmet KESER (Anabilim Dalı Başkanı)   ahmet.keser@hku.edu.tr
Prof. Dr. Emel TOPÇU    emel.topcu@hku.edu.tr
Prof. Dr. Ercan SEYHAN   ercan.seyhan@hku.edu.tr
Doç.Dr. Cenker Korhan DEMİR   ckorhan.demir@hku.edu.tr
Doç.Dr. Murat ASLAN   murat.aslan@hku.edu.tr
Dr. Öğretim Üyesi Burçin ULUĞ   burcin.ulug@hku.edu.tr
Dr. Öğretim Üyesi Pelin ALİYEV   pelin.aliyev@hku.edu.tr
BİRİNCİ YARIYIL KREDİ AKTS
SBU504 – Siyaset Bilimi Araştırma Yöntemleri  (Zorunlu) 3 9
Uzmanlık Seçmeli Dersi 3 7
Uzmanlık Seçmeli Dersi 3 7
Uzmanlık Seçmeli Dersi 3 7
İKİNCİ YARIYIL KREDİ AKTS
Uzmanlık Seçmeli Dersi 3 7
Uzmanlık Seçmeli Dersi 3 7
Uzmanlık Seçmeli Dersi 3 7
SBU597 – Seminer 3 9
ÜÇÜNCÜ YARIYIL KREDİ AKTS
SBU581 – Yüksek Lisans Tezi 0 30
DÖRDÜNCÜ YARIYIL KREDİ AKTS
SBU582 – Yüksek Lisans Tezi 0 30
TOPLAM 21 KREDİ 120 AKTS

Tezli Yüksek Lisans Programı Toplam 21 Kredi, 120 AKTS, Seminer ve Tez Çalışmasından Oluşmaktadır.

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER ABD
TÜRKÇE YÜKSEK LİSANS UZMANLAŞMA SEÇMELİ DERSLERİ
Kod Ders Kredi AKTS
SBU501 Karşılaştırmalı Siyaset 3 7
SBU502 Uluslararası İlişkiler Kuramları 3 7
SBU503 Türk Dış Politikası 3 7
SBU505 Türkiye’de Siyasal Düşünce 3 7
SBU506 Uluslararası Hukuk 3 7
SBU513 Kamu Politikaları Analizi 3 7
SBU520 Afrika’da Siyaset 3 7
SBU521 Türk Siyasal Hayatı 3 7
SBU522 Küreselleşme ve Kalkınma 3 7
SBU523 Latin Amerika’da Tarih, Toplum ve Kültür 3 7
SBU524 Balkanlarda Tarih, Toplum ve Kültür 3 7
SBU525 Enerji Politikaları 3 7
SBU526 Orta Asya ve Kafkaslarda Tarih, Toplum ve Kültür 3 7
SBU527 Osmanlı-Türk Modernleşmesi 3 7
SBU528 Asya ve Uzak Doğu’da Tarih, Toplum ve Kültür 3 7
SBU530 Dış Politika Analizi 3 7
SBU531 Amerikan Dış Politikası 3 7
SBU532 Ortadoğu’nun Uluslararası İlişkileri 3 7
SBU533 Avrupa Birliği 3 7
SBU534 Uluslararası Çatışma Çözümü 3 7
SBU535 Güvenlik ve İstihbarat Çalışmaları 3 7
SBU536 Stratejik İletişim ve Propaganda 3 7
SBU537 Çatışma Çözümü ve Arabuluculuk Becerileri 3 7
SBU538 Uluslararası Kuruluşların Yönetimi ve STK’lar 3 7
SBU539 Uluslararası İnsani Eylem 3 7
SBU540 Uluslararası Göç 3 7
SBU541 Uluslararası Toplumsal Çalışma için Psikoloji 3 7
SBU542 Kriz Yönetimi ve Acil Durumlara Hazırlık 3 7
SBU550 Siyasal Partiler ve Seçimler 3 7
SBU551 Demokrasi Kuramı ve Demokratikleşme 3 7
SBU552 Etnisite, Kimlik ve Milliyetçilik 3 7
SBU553 Küreselleşme Çağında Sınır Güvenliği 3 7
SBU560 Siyasal İdeolojiler 3 7

SBU504          Sosyal ve Politik Bilimlerde Araştırma Yöntemleri

Bu dersin içeriğini bilimsel araştırma yaklaşımları ve teknikleri, araştırma tür ve aşamaları oluşturmaktadır. Bu çerçevede tez çalışmalarında kullanılan yöntem ve yazım kurallarının (kaynak kullanımı, dipnot, kaynakça yazım kuralları, metin yazma yöntemleri/teknikleri, önerme, hipotez, analiz, sonuç ilişkisi) tanımlanması ve örnekler üzerinden irdeleyen çalışmalar yapılır. Yapılan çalışmaların, öğrencinin tez çalışmasını hazırlanma sürecine yardımcı olacak yöntemleri öğretmeyi ve teknik donanımı sağlamayı hedeflemektedir.

SBU597          Seminer

Seminer dersi, öğrencilerin tez konuları kapsamında araştırma yapmalarını ve bu araştırmaların sonuçlarını sunmalarını amaçlar. Yapılan araştırmalar sonucunda toplanan bilgilerin değerlendirilmesi, sunulmasını içermektedir. Sunulan bu çalışmanın bilimsel bir zeminde tartışılması aracılığıyla, öğrencinin problem tespiti, materyal ve yöntem konularında tez konusunun belirlenmesi ve içeriğine katkıda bulunulmasını hedeflenmektedir.

SBU501          Karşılaştırmalı Politika

Karşılaştırmalı Siyaset; Karşılaştırmalı Yöntem; Demokrasi ve Demokratikleşme; Parlamenter ve Başkanlık Sistemleri; Federal ve Üniter Devletler; Seçim kuralları ve parti sistemleri; Siyasi katılım ve oy verme davranışı; Siyasal Kültür; Siyasal İletişim; Etnik Çatışmalar ve İç Savaşlar

SBU502          Uluslararası İlişkiler Teorileri

 Realizmin temelleri, Klasik Realizm; Neorealizm vs. İngiliz Okulu: Sistem mi? Toplum mu?; Neorealizm vs. Neoliberal Kurumsalcılık: Uluslararası Kurumlar ve İşbirliği Üzerine Tartışma; Entegrasyon Teorileri ve Karşılıklı Bağımlılık; Liberal Bağlılık, Demokratik Barış, Kozmopolit Yaklaşımlar; Emperyalizm, Neomarksist Yaklaşımlar; Neogramsciyen Teoriler; Konstraktivizm; Post-Modernist ve Feminist Yaklaşımlar

SBU503          Türk Dış Politikası

Bu derste Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan itibaren izlenen dış politika, dış politika analizi yaklaşımı çerçevesinde ele alınacaktır. Öncelikle Uluslararası İlişkiler disiplininin bir alt dalı olan dış politika analizi, dış politika-iç politika ilişkisine değinilecek, ardından Türk dış politikasının oluşumuna etki eden etmenler, Türkiye’nin temel dış politika prensipleri incelenecektir. Dönemsel açıdan Türkiye’nin dış politikası incelenirken sistem, devlet ve birey düzeylerinde analizlerin yapılmasına çalışılacaktır.

SBU505          Türk Siyasal Düşüncesi

 Bu derste geç Osmanlı ve erken Cumhuriyet döneminden itibaren Türk siyasal düşüncesinin gelişimi belli başlı siyasal akımlar ve bu akımların önde gelen isimlerine referansla ele alınacak ve tartışılacaktır.

 SBU506          Türk Amerikan İlişkileri

Ders kapsamında, günümüz uluslararası sisteminin halen başat gücü konumunda olan ABD ile bölgesel güç Türkiye arasındaki siyasi, ekonomik, askeri ilişkilerin tarihi belirli teorik perspektiflerden ele alınacaktır. İlişkilerin yönelimi, hangi dönemlerde nasıl değişim gösterdiği analiz edilecek nedenleri teorik tabanıyla ortaya konulacaktır.

SBU507          Türkiye’nin Ekonomi Politiği

Bu derste, tarihsel ve kuramsal bir perspektiften, Türkiye’nin ekonomik yapılarının, sınıf ilişkilerinin, çıkar gruplarının ve değişen ekonomi politikalarının analizi siyasal kurumlarla ilişkisi çerçevesinde ele alınacaktır.

 SBU508          Ortadoğu ve Türkiye

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarından bu güne kadar geçen zaman içinde Türkiye’nin Ortadoğu’da karşı karşıya kaldığı sorunlar, bu sorunlar karşısında Ankara’nın iç ve dış koşullar altında aldığı dış politika kararları irdelenecektir. Bu süreçte Orta Doğu’ya has sorunların, Türk iç ve dış politikalarını hangi şekillerde etkilediğinin de üzerinde durulacaktır.

 SBU509          Sosyal İdeolojiler

Bu derste modern zamanlara şekil vermiş ve vermeye devam eden liberalizm, muhafazakarlık, sosyalizm, milliyetçilik, anarşizm, feminizm, ekolojik düşünce ve siyasi İslam gibi belli başlı siyasal ideolojiler, bu ideolojilerin genel çerçeveleri, ileri sürdükleri temel yaklaşımlar ve bu ideolojilerin kurucu isimleri ele alınacaktır. Öğrencilerin bu ders boyunca, belli başlı siyasal ideoloji ve akımların siyaset biliminin temel meselelerine nasıl baktığı ve bu akımlar arasındaki siyasal gerilim noktalarının neler olduğunu kavraması amaçlanmaktadır.

 SBU510          Siyasal Düşünceler Tarihi

Bu ders Batı siyasal düşüncesinin izlerini antik Yunan’dan modern zamanlara kadar takip etmeyi ve bu düşünceyi oluşturmuş önde gelen düşünürler çerçevesinde ele alınacak başlıkalrı içermektedir.

 SBU511          Demokrasiye Geçiş ve Sorunlar

Bu derste, otoriter rejimlerden demokratik rejimlere geçişi etkileyen faktörler çerçevesinde siyasal karşılaştırmalı sistemlerin karşılaştırmalı analizi ve demokratik kurumların oluşma ve yerleşme süreçleri ele alınacaktır.

 SBU512          Uluslararası Örgütler

Bu dersin temel amacı uluslararası ilişkiler disiplininin ortaya çıkışında önemli bir yer teşkil eden uluslararası örgütleri uluslararası sistem açısından incelemektir. Özellikle Birleşmiş Milletler (BM), Kuzey Atlantik Anlaşma Örgütü (NATO), Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi uluslararası aktör niteliği kazanmış hükümetlerarası örgütlenmelerin üyelik kriterlerini, amaçlarını, yapılarını ve işlevlerini analiz etmek dersin temel çerçevesini oluşturmaktadır.

 SBU513          Kamu Politikaları Analizi

Dersimizin inceleme konusu kamu politikaları ve kamu politikalarının analizini amaçlayan çabalardır. Bu nedenle öncelikle siyasetten farklı olarak “politika-siyasa-yönelti-policy” kavramının ne anlam ifade ettiği ve sonrasında “kamu” ve “analiz” kavramları irdelenerek derse genel bir giriş yapılacaktır. Takip eden süreçte kamusal sorunların çözümü iddiasıyla ortaya çıkan “Kamu Politikaları Analizi” alanının ortaya çıkışının ardındaki tarihsel, siyasal, toplumsal ve ekonomik nedenler tarihsel bir perspektifte irdelenecektir. Kamu politikalarının nasıl belirlendiği ve uygulandığını açıklama çabası içinde olan, ve özellikle de siyaset biliminden etkilenen, modellerin tartışılmasını takip eden süreçte farklı modellerin hangi durumlarda açıklayıcı olabileceği konusu tümevarım-tümdengelim yöntemleri bağlamında tartışılacaktır. Kamu politikalarının belirlenmesi ve uygulanması sürecinde etkili faktörler olduğu bilinen politika transferi-öğrenme süreci yazınının tartışılmasını takiben kamuoyu ve gündem belirleme konuları ele alınacaktır. Sonrasında öğrencilerimizin karar alma hakkındaki temel yaklaşımları öğrenecekler ve bütün bu değerlendirmeler ışığında dönem sonunda öğrencilerimizin kamu politikalarının belirlenmesi ve uygulanması süreci hakkında bir anlayış geliştirmesi sağlanacaktır. Bu dersi alan öğrencilerimizin herhangi bir kamu politikasının değerlendirmesini yapabilmelerine katkıda bulunacak entelektüel donanıma sahip olmaları bu dersin önemli amaçlarında birisidir. Bu bağlamda ders kendisini sadece “nedir” ya da “ne olmalı” sorularına yanıt vermekle sınırlamamakta, aksine devletin işleyişinden ve karar alma ve uygulama süreçlerinden bizi haberdar eden “nasıl” ve “niçin” sorularına da yanıt vermeyi amaçlamaktadır.

 SBU514          Demokrasi Kuramı

Bu ders klasik zamanlardan günümüze demokrasi teorisinin geçirdiği dönüşüm, sunulan farklı yaklaşımlar ve tartışmalar çerçevesinde ele alınacaktır. Bu derste demokrasi, hem kuramsal açıdan hem de tarihsel olarak gerçekleşen somut örneklere bakılarak incelenecektir.

 SBU515          Milliyetçilik/Vatandaşlık

Bu ders millet, milli-devlet, milliyetçilik, milli kimlik, etnisite, vatandaşlık gibi kavramları ve onların geçirdikleri tarihsel evrimleri karşılaştırmalı bir çerçevede ele almayı amaçlamaktadır.

 SBU516- SBU517      Avrupa Birliği ve Türkiye

Türkiye-AB ilişkilerinin tarihsel temelleri, Ankara Antlaşması’nın imzalanması; hazırlık ve geçiş aşamalarında Türk siyasetinin temel dinamikleri; tam üyelik müzakereleri ve Türk siyasal sisteminin “Avrupalılaşması”; AB’ye ilişkin konularda ve tartışmalarda anahtar siyasal aktörlerin tavırları ve görüşleri; Türkiye-AB ilişkilerinde sivil aktörlerin artan rolü.

 SBU518          Uluslararası Çatışmalar ve Güvenlik Politikaları

Çatışma kuramları, uluslararası güvenlik, etnik ve ulusal çatışmaların dinamikleri; anlaşmazlıkların tırmanması, yönetimi ve çözümünün dinamikleri. Kitle imha silahlarının yayılması. Güvenlik kavramının evrimi. Geleneksel ve eleştirel güvenlik çalışmaları arasındaki farklar. Güvenlik çalışmalarındaki hem savaş, strateji, silahların kontrolü, ulusal güvenlik ve caydırıcılık gibi klasik, hem de güvenlikleştirme, insan güvenliği, toplumsal cinsiyet ve kimlik gibi güncel konuların incelenmesi.

 SBU519          Uluslararası Sınır Sorunları

Bu derste uluslararası güncel sorunlara değinilirken özellikle küresel çapta ilgi çeken sınır sorunları ve nedenleri irdelenmesi bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.

 SBU520          Afrika Politikası

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarından bu güne kadar geçen zaman içinde Türkiye’nin Afrika’da karşı karşıya kaldığı sorunlar, bu sorunlar karşısında Ankara’nın iç ve dış koşullar altında aldığı dış politika kararları irdelenecektir. Bu süreçte Afrika’ya has sorunların, Türk iç ve dış politikalarını hangi şekillerde etkilediğinin de üzerinde durulacaktır

 SBU522          Küreselleşme ve Gelişmekte olan Ülkeler

Küreselleşme kavramının tanımlanmasında farklı perspektifler karşılaştırılacak. Küreselleşmenin uluslararası sistemin dönüşümü üzerindeki etkisi incelenecektir. Küreselleşme olgusunun siyasi, ekonomik ve güvenlik boyutları analiz edilecektir. Küreselleşmenin uluslararası para, finans, yatırım ve ticaret sistemlerine etkileri değerlendirilecektir. Küreselleşme bağlamında uluslararası ekonomik gelişmelerin uluslararası ilişkilere etkileri sorgulanacak. Küreselleşmenin uluslararası hukuka, uluslararası örgütlere ve ulus-devlete etkileri gelişmekte olan ülkeler üzerinden analiz edilecektir. Küresel finansal krizin uluslararası güç dengesine etkileri değerlendirilecektir.

 SBU525          Enerji Güvenliği ve Politikaları

Enerji Kaynakları; Jeopolitik: Tanım ve Kavramlar; Enerji Jeopolitiği; Enerji Güvenliği ve Enerji Politikalarının Belirlenmesi; Kaynakların Laneti (Resource Curse) ve Petrol Zengini Ülkeler (Petrostates); Boru Hattı Politikaları; ABD Vaka Çalışması; Rusya Vaka Çalışması; Avrupa Birliği Vaka Çalışması; Hazar Denizi ve Ortadoğu Bölgesi Vaka Çalışması; Çin Vaka Çalışması; Türkiye Vaka Çalışması

SBU527          Türk-Osmanlı Modernleşmesi

Avrupa ve Osmanlı sistemlerine genel bir bakış; Avrupa Dönüşümü/Sanayi Devrimi ve Fransız Devrimi;  Klasik Sistemin Dönüşümü, Bölgesel Daralma, III. Selim’in Reformları; Senedi İttifak ve II.Mahmut Dönemi, Doğu Sorunu, Viyana Kongresi; Ekonomik Genel Bakış: Tanzimat Döneminde Provizyonizm/Merkantilizm/Liberalizm; II. Abdülhamit Dönemi 1876-1909; Jön Türk  Devrimi, Anayasa Dönemi; Osmanlıcılık Çelişkisi ve Türk Milliyetçiliğinin Yükselişi; I.Dünya Savaşında Türkiye; Ulusal Direniş Hareketi (Kurtuluş Savaşı) ve Lozan Barış Antlaşması

Doç.Dr. Ahmet KESER (Anabilim Dalı Başkanı) ahmet.heser@hku.edu.tr
Arş.Grv. Büşra ÖZTEKİN (Koordinatör) busra.oztekin@hku.edu.tr
M. Cuma TIRAŞÇI (Lisansüstü Eğitim Enstitüsü-Memur) mcuma.tirasci@hku.edu.tr