Kamu Hukuku Tezli Yüksek Lisans | Lisansüstü Eğitim Enstitüsü | Hasan Kalyoncu Üniversitesi

LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ

Kamu Hukuku Tezli Yüksek Lisans

Programın Amacı  : Kamu Hukuku Tezli Yüksek Lisans programı kalıplaşmış, bilinen, klasik hukuki bilgi ve düşüncenin ötesinde yaratıcı, farklı düşünen ve hukuku uygulamanın yanı sıra sahip olduğu bilgi ve birikim ile hukuki düzenlemelerin oluşturulmasına katkı verecek, dinamik hukukçular yetiştirmeyi hedeflemektedir. Program, Türk hukukunun temel alanlarına ilişkin zorunlu ve seçimlik derslerin yanında müfredatında bulunan uluslararası hukuk, Avrupa hukuku, insan hakları hukuku gibi dersler sayesinde öğrencilerini yargı organları, kamu yönetimi ve özel sektördeki farklı pozisyonlar için hazırlar. Öğrenciler, bilgilerini genişletme ve derinleştirme ve akademik bir kariyer sürdürme fırsatı kazanırlar. Bilgi paketi içeriğinde işte sunulan bu derslerimizin amacı, kredi bilgileri, dersi veren öğretim üyesi, dersi alan öğrencilerin kazanımları vs. bilgiler yer almaktadır.
 Kuruluş  : Program 2016-2017 akademik yılı güz yarıyılından itibaren öğrenci kabul etmektedir.
Eğitim Dili : Türkçe
Kontenjan : Her başvuru döneminde ilgili anabilim dalı tarafından belirlenmektedir.
Başvuru Koşulları : – ALES’ten (EA- son beş yıl içinde) en az 55 puan almış olmak ya da GRE ya da GMAT sınavlarından Senato tarafından belirlenen eşdeğer bir puana sahip olmak,
– Hukuk Fakültesi lisans mezunu olmak,
– Eğitimlerini yurtdışında tamamlamış olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, YÖK’ten lisans/yüksek lisans diploma denklik belgesi almaları zorunludur (KKTC Üniversiteleri dâhil).
Süre : Tezli yüksek lisans programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup, program en çok altı yarıyılda tamamlanır.
Mezuniyet Koşulları : Program toplam 21 kredi ve 120 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Programdan mezun olmak için tüm derslerden en az CC derecesi ile başarılı olmaları ve Genel Not Ortalamasının en az 2.50/4.00 olması gerekmektedir. Yüksek Lisans Tezini başarı ile tamamlayan öğrenciler, asgari yayın yapma şartını da sağlamak koşulu ile Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla Programdan mezun olma hakkını kazanırlar.
Ölçme ve Değerlendirme : Her ders için kullanılan ölçme ve değerlendirme yöntemleri, derslerin bilgi paketinde tanımlanmıştır. Sınavlar ve başarı notları ile ilgili olarak Hasan Kalyoncu Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri geçerlidir.
Kazanılan Derece : Programı başarı ile tamamlayan öğrenci Tezli Yüksek Lisans diploması almaya hak kazanır.
Üst Kademeye Geçiş : Bu programdan mezun olan öğrenciler ilgili anabilim dallarında doktora eğitimi görmek üzere başvuruda bulunabilirler. Programdan mezunları TYYÇ 8. kademeye geçebilir

 

Prof. Dr. Enver BOZKURT (Anabilim Dalı Başkanı)
Prof. Dr. Ahmet BİLGİN
Doç. Dr. Abdulvahap DARENDELİ
Doç. Dr. Ali Tanju SARIGÜL
Dr. Öğretim Üyesi Hakan GÜNDÜZ
Dr. Öğretim Üyesi Veysel GÖRÜCÜ
BİRİNCİ YARIYIL KREDİ AKTS
Bilimsel Araştırma  Yöntem ve Teknikleri (Zorunlu) 3 8
Seçmeli Ders 3 8
Seçmeli Ders 3 8
Seçmeli Ders 3 8
İKİNCİ YARIYIL KREDİ AKTS
Seçmeli Ders 3 8
Seçmeli Ders 3 8
Seçmeli Ders 3 8
Seminer 0 8
ÜÇÜNCÜ YARIYIL KREDİ AKTS
Yüksek Lisans Tezi 0 30
DÖRDÜNCÜ YARIYIL KREDİ AKTS
Yüksek Lisans Tezi 0 30

KHUK551 Bilimsel Araştırma Yöntem ve Teknikleri: Bilimsel Araştırma Yöntem ve Teknikleri dersi kapsamında verilen bilgiler ile lisansüstü eğitim alan öğrenciler, bilim ve araştırmanın önemi, bilimsel araştırmanın süreci ve araştırma türleri ve yöntemleri, bilimsel bilgiye erişim yolları ve kaynak ve veri araştırması ve veri toplama yöntemleri, bilimsel metinleri okuma, anlama ve yorumlama, araştırmada problemi ve hipotezi ortaya koymayı, bilimsel tez ve proje konusunun seçiminde dikkat edilmesi gereken noktaları, konuyu sınırlamayı, doğru araştırma metodunu belirlemeyi, literatür araştırmasını, okuma ve not almayı, plan hazırlamayı, akademik yazım tekniklerini kullanmayı, araştırmada bilimsel etiğe ilişkin uyulması gereken kuralları öğrenmiş olacaklardır.

KHUK598 Seminer: Yönetmelik gereği, öğrencinin tez bitiminden önce başarıyla tamamlaması gereken bu ders, bir anlamda tez aşamasına hazırlık özelliği taşımaktadır.

KHUK 535 Karşılaştırmalı Hukukta Bireysel Başvuru: Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkının, 2010 yılında referandumla kabul edilen anayasa değişikliğiyle hukuk sistemimize yeni bir yargı yolu olarak girmesiyle, bu hak çerçevesinde yapılan akademik tartışmalar ve çalışmalar önem kazanmıştır. Bu ders çerçevesinde bireysel başvuru hakkı, geniş çerçevede ele alınarak, diğer hukuk sistemlerindeki örnekleriyle karşılaştırmalı olarak incelenecek, diğer yargısal hak arama yollarıyla farkları irdelenecek ve ülkemizde Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkının kapsamı, şekli ve maddi şartları Mahkeme’nin vermiş olduğu kararlar ışığında incelenecektir.

KHUK548     Parlemento Hukuku: Genel olarak yasama organının oluşumunun ve işlevlerinin tartışılmasının amaçlandığı bu ders kapsamında, parlamento kavramı ve demokratik rejimlerde parlamentonun rolü ve işlevleri, parlamento-siyasal temsiliyet-demokrasi ilişkisi, parlamenter sistem ve ilkeleri, parlamenter denetimin önemi ve yolları Türk Parlamento Hukuku’nun kaynakları, Anayasa Mahkemesi kararları, Parlamento’nun yetkileri, TBMM İç Tüzüğü konuları incelenecektir.

KHUK549 Sağlık Hukuku: Bu deste, sağlık hukuku ile ilgili temel kavramlar, sağlık hakkının ve hizmetinin hukuki niteliği, ulusal sağlık sistemi, sağlık teşkilatı, sağlık hukukunda haklar ve yükümlülükler, sağlık hizmetinin yürütülmesi sırasında oluşan zarar ve sağlık hukukunda sorumluluk doğuran haller, sağlık hukukunda doğan sorumluluk türleri, idarenin sağlık hizmetlerinden doğan sorumluluğu, özel sağlık kurumlarının sorumluluğu, sağlık çalışanlarının hukuki, cezai, disiplin ve etik sorumluluğu incelenmektedir.

KHUK550 Kitle İletişim Hukuku: Anayasal haklar bağlamında ifade özgürlüğünün özel bir görünümü olarak görsel ve yazılı basın özgürlüğü ile sosyal medyada ifade özgürlüğü incelenecektir. Dersin bakış açısı söz konusu anayasal hakların kapsamının ve sınırının belirlenmesi ile bu hakların özel kullanım biçimlerini düzenleyen yasaların incelenmesi şeklindedir.

KHUK514 Anayasa Yargısı: Geniş manada Anayasa Mahkemesi’nin yargı erki içerisindeki fonksiyonunun inceleneceği bu derste, özellikle yakın zamanda Türkiye hukuk sistemine giren Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru irdelenecektir. 12 Eylül 2010 Halkoylaması ile 1982 Anayasamızın 148 maddesi değişikliğe uğramış ve Bireysel Başvuru hakkı Türk Anayasa Hukukuna girmiştir. Bu ders kapsamında 1982 anayasamızın 148 maddesi ile 6216 sayılı kanununun bireysel başvuruya ilişkin maddeleri incelenecektir. Ayrıca temel hak ve özgürlüklerin kapsamı, anayasa mahkemesinin bireysel başvuru neticende vermiş olduğu kararlarının yorumu, etkinliği karşılaştırmalı hukuka göre benzer yanları ve farklılıkları bu dersin ana konularını teşkil edecektir.

KHUK522 Çevre Hukuku: Çevre hukuku dersi kapsamında çevre kavramı ve unsurları; çevre sorunları, çevre sorunlarının özellikleri, nedenleri ve çözüm yolları; çevre hukukunun konusu, kaynakları ve nitelikleri; çevre hukukuyla ilgili ulusal ve uluslararası mevzuat; çevrenin korunmasıyla ilgili temel kavramlar (çevre hakkı, sürdürülebilir kalkınma); çevre hukukunun temel ilkeleri (önleme ilkesi, kirleten öder ilkesi, katılım ilkesi); çevresel etki değerlendirmesi (ÇED); çevresel bozulmanın önlenmesi ve kirlilik kontrolü; hukuki ve cezai sorumluluk konuları incelenecektir.

KHUK518 Avrupa Birliği Hukuku ve Güncel Gelişmeler: Bu ders kapsamında Avrupa Birliğinin tarihi gelişimi, Avrupa Birliği Hukukunun Kaynakları ve Kurumları, Avrupa Birliğinde Yasal Mekanizmalar ve Birlik organlarına karşı açılan davalar üzerinde durulacaktır. Avrupa Birliği Hukukunun temel prensipleri, Birlik Hukukun doğrudan uygulama ve doğrudan etki ve üstünlüğü gibi temel kavramları ve Birliğin dört temel özelliğini oluşturan malların, hizmetlerin, sermayenin ve kişilerin serbest dolaşımı konuları incelenecektir.

KHUK566 İnsan Hakları ve Uluslararası Alanda Korunması: İnsan hakları kavramı, tarihsel süreci ve gelişimi, ulusal ve uluslararası hukuk kaynaklarının insan hakları karşısında ki durumu, İnsan haklarına ilişkin Türkiye’nin imzalamış olduğu uluslararası antlaşmalar, özellikle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kararları, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuru süreci gibi başlıca konular bu ders kapsamında ayrıntılı olarak ele alınacaktır.

KHUK545 Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararları ve Türkiye: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin vermiş olduğu kararlarının etraflıca ele alınmasının yanı sıra mahkemenin olaylar karşısında temel hak ve özgürlüklere ilişkin yapmış olduğu yorumlarla birlikte taraflarının olaya ilişkin tezleri tartışılacaktır. Ayrıca Türkiye aleyhinde verilmiş kararlar incelenecek yasa koyucu ve uygulayıcıların bu kararlara karşı tutumları ve yapılması gereken yasal düzenlemeler çözüm önerileriyle birlikte ele alınacaktır.

KHUK527 İnsan Haklarının Türkiye’de Uygulanması: İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesinin yapılışı, getirdiği temel kurumlar, bu çerçevede İnsan Hakları Avrupa Mahkemesinin (AHİM) yargı yetkisinin kapsamı, örgütlenme ve işleyişi ile kullanmakta olduğu temel yorum ilkeleri incelenecektir. Kurumsal ve teorik olarak işleyen mekanizma açıklandıktan sonra sözleşmenin ilk 6 maddesi kapsamında temel hakların incelemesine geçilecektir. AHİM’in içtihatlar yoluyla tanımladığı hakların özneleri, kullanma alanları belirlenecek, mümkün olduğu ölçüde Türk Anayasa Mahkemesi dahil diğer yüksek mahkemelerin içtihatları ile karşılaştırmalı bir biçimde incelenecektir.

KHUK539 Uluslararası Hukukta Kuvvet Kullanımı ve İnsani Müdahale: Bu dersin amacı, uluslararası hukukta kuvvete başvurma yasağı ile bu yasağın istisnalarını, yakın geçmişte ortaya çıkan ve hâlihazırda güncel olarak da tartışılmakta olan insani müdahale sorunsalı bağlamında irdelemek ve devletlerin ve uluslararası örgütlerin uygulamalarıyla birlikte incelemektir.

KHUK544 Uluslararası Hukukta Değişen Egemenlik Kavramı: Bu ders kapsamında, devlet olgusu, bağımsızlık/egemenlik ayrımı, egemenlik anlayışının hukuki, politik ve ekonomik boyutları bağlamında uluslararası hukukun kendine özgü egemenlik anlayışı irdelenecek ve küreselleşme süreciyle birlikte ortaya çıkan olgular ışığında devletin egemenliğinin sonu, yeni egemenlik vb. tartışmalar detaylı bir biçimde işlenecektir.

KHUK573 Küreselleşme İklim Değişikliği Rejimi: Küreselleşme kavramı, küreselleşme – hukuk ilişkisi, küreselleşmenin hukuk sistemleri ve hukuk anlayışı üzerindeki etkisi, küreselleşmenin devlet ve egemenlik kavramları üzerindeki etkisi, uluslararası hukukun küreselleşmesi ve küreselleşmenin hukuku, ortaya çıkan yeni olgu ve konseptler ve hukuki sorunlar bu dersin başlıca konularıdır.

KHUK547     Çek Hukuku: Kambiyo senetlerinden biri olan çek hem özel hem kamu hukuku yönleri bulunan interdisipliner bir çalışma alanıdır. Temelde genellikle bir satım sözleşmesi bulunur ve daha çok ticari işlerde kullanılır. İktisadi anlamda bir ödeme aracı olduğu söylense de özellikle son değişikliklerden sonra artık bir kredi aracı olarak da kullanıldığı bilinmektedir. Çekte karşılaşılan en büyük sorun ise karşılıksız çıkma halidir. Çekin karşılıksız çıkmaması için birçok önlem alınmış bununla ilgili kanuni değişiklikler yapılmıştır. Karşılıksız çıkma durumunda ne tür bir cezai yaptırım uygulanacağı sorunu öteden beri hep tartışılagelmiştir. Çek Hukuku dersi kapsamında incelenecek konuların başında da işte bu karşılıksız çek meselesi bulunmaktadır. Bunun için öncelikle çekin hukuki niteliği, çekte ödeme ilişkisi, çekte muhatap bankanın hukuki durumu gibi temel konular incelenecek ve karşılıksız çekle ilgili cezai müeyyideler konusu ile birlikte interdisipliner bir çalışma yapılmaya çalışılacaktır. Çek hukuku ile ilgili temel kaynaklar ise Türk Ticaret Kanunu’nun çeke ilişkin hükümleri ve Çek Kanunu’dur.

KHUK516 İdare Hukukunun Genel Esasları: Bu ders kapsamında; idare hukukunu etkileyen anayasal ilkeler başta olmak üzere idare hukukunun genel ilkeleri incelenecektir. 1982 Anayasasında idare hukuku uygulamalarının temellendiği ilkeler de dersin inceleme konusunu oluşturacaktır. Ayrıca idare hukukunun ilkeleri ve uygulamaları evrensel hukuk değerleri bağlamında da incelenecektir. Bu bağlamda derste yer verilecek başlıca ilkeler; hukuk devleti ilkesi, sosyal devlet ilkesi, eşitlik ilkesi, idarenin kanuniliği ilkesi, merkezden yönetim-yerinden yönetim ilkesi, idarenin bütünlüğü ilkesi ve kamu tüzel kişiliği kavramlarıdır. Bu ilkelerin idare hukukundaki uygulamaları da ele alınacaktır.

KHUK543 İdare Hukukunun Güncel Sorunları: İdare Hukukunun Güncel Sorunları dersi kapsamında şu konular yer alacaktır: 1- İdare hukukunun kaynakları ve uygulanması, 2- Hukuk Devleti ilkesi ve idarenin işleyişi, 3- Eşitlik ilkesi ve idarenin işleyişi, 4- İdari personel ve idari işlemler üzerinde uygulanan hiyerarşik yetkiler, 5- Kamu tüzel kişiliği niteliğinin kazanılması ve sonuçları, 6- İdarenin bütünlüğü ilkesi ve vesayet denetimi, 7- Cumhurbaşkanının idari yetkileri, 8- Başbakan yardımcılığı ve bakan yardımcılığı, 9- Merkezi yönetim ve yerel yönetimler arasında görev ve yetki bölüşümü, 10- Taşra teşkilatlanması, 11- İl özel idarelerinin gerekliliği, 12- Büyükşehir yönetim modelleri, 13- Mahalle yönetiminin fonksiyonları ve gerekliliği, 14- İdari işlemin unsurları, 15- İdari sözleşmelerin niteliği, yapılması ve karşılıklı hak ve borçların ifası, 16- Yeni kamu hizmeti işletme usulleri, 17- Kamulaştırma uygulamalarından kaynaklanan sorunlar, 18- İdarenin sorumluluğuna ilişkin gelişmeler, 19- İdarenin yargı dışı yollardan denetimi.

KHUK546 Yerel Yönetimler Hukuku: Yerel yönetimler hukuku dersi kapsamında yerel yönetim kavramı, yerel yönetimlerin önemi, ortaya çıkışı, nitelikleri ve türleri; yerel seçimler; yerel yönetimler özerkliği; merkezi yönetim ile yerel yönetimler arasında göreve yetki bölüşümü; yerel yönetimlerin yürütme ve karar organları; yerel hizmetlerin yürütülmesinde kullanılan yöntemler; yerel yönetimlerin gelir kaynakları ve bütçesi; yerel yönetimlerin idari denetimi; yerel yönetimler arası yardımlaşma ve işbirliği konuları incelenecektir.

KHUK528 İmar Hukuku: İmar hukuku dersi kapsamında imar hukuku kavramı; imar planlama teşkilatı; üst ölçekli planlar ve imar planları; imar planlarının yapılması, kabul edilmesi ve değiştirilmesi; imar hukukunda kazanılmış haklar; parselasyon yapılması; inşaat ruhsatı ve yapı kullanım izni; imar harçları; imar mevzuatına aykırı yapı ve sonuçları; imar suç ve cezaları konuları incelenecektir. Bu konular açıklanırken özelikle son yıllarda büyük ivme kazanan kentsel dönüşüm projelerinin hayata geçirilmesi bağlamında ortaya çıkan veya çıkması muhtemel olan hukuksal sorunlar tartışılacaktır.

KHUK559 İdari Yargı Uygulamaları: Türkiye’de idarenin hukuka uygunluk denetimi benzerlikleri olmakla birlikte medeni yargılamadan farklı kurallara tâbidir ve ayrı bir yargı kolu olarak örgütlenmiştir. Bu derste idari yargılama hukukunun esaslarını ve medeni yargılama hukukundan ayrılan yönleri işlenecek; yargı yerlerinin yapısı ve işleyişi hakkında bilgi verilecek; Türk İdari Yargılama Hukuku’nda geçerli olan ilkeler, pozitif hukuk düzenlemeleri ve idari yargı yerlerinin konuya ilişkin içtihatları ele alınacaktır.

KHUK584 Kamu İhale Hukuku: Dersin amacı ve kapsamı, ihale hukukunun temel esaslarının incelenmesi ve kamu ihale hukukunun güncel sorunlarının masaya yatırılmasıdır. Bu kapsamda ihale kavramı ve amacı, Kamu kurumları ile özel kişiler arasında alım ve yapım hizmetlerinin karşılanması açısından farklar, Kamu kaynaklarının tahsis usulleri, İhale yöntemleri, İhalenin hukuki niteliği ve İhale hukukunun kaynakları, 2886 sayılı devlet ihale kanunu ve 2735 sayılı kamu ihale sözleşmeleri kanununda öngörülen temel ilkeler, Kamu ihale süreci, Kamu ihale uygulamasında kullanılan bazı kavramlar, Kamu ihalelerinin temel ilkeleri, Kamu ihalelerinde görevli kurum ve komisyonlar, İhale usulleri ve İhale aşaması incelenecektir.

KHUK519     Mal Varlığına Karşı İşlenen Suçların TCK Kapsamında İncelenmesi: Türk Ceza Kanunu (“TCK”)’nda Malvarlığına Karşı İşlenen Suçlar dersi, TCK’nın ikinci kısım onuncu bölümünde düzenlenmiş olan ve malvarlığına yönelik olarak işlenen, kişinin malvarlığı üzerindeki tasarruf yetkisini kısmen veya tamamen kaldıran hırsızlık suçu, yağma suçu, mala zarar verme suçu, güveni kötüye kullanma suçu, bedelsiz kalmış senedi kullanma suçu ile dolandırıcılık suçlarını kapsamaktadır.

KHUK541     Türk Ceza Hukuku ve Ekonomik Suçlar: Günümüzde ticari hayata ilişkin gelişmeler hukukun her alanında yeni sorunları da beraberinde getirmiş; ticari ceza hukuku, ceza hukuku içerisinde de ayrı bir inceleme ve çalışma alanı haline gelmiştir. Bu alandaki suçların işlenişindeki özellikler, faillerin ve mağdurların özellikleri bu suçların özel olarak ele alınmasını ve bu özellikler dikkate alınarak uygulama yapılmasını gerekli kılmaktadır. Bu sebeple giderek yaygınlaşan biçimde ticari ceza hukuku ve ticari ceza hukukunun ve bu alandaki suçlara ilişkin ihtisaslaşmış çalışmalar yapılmakta, bu alana ilgi duyan hukukçuların bu konuda uzmanlaşmasını sağlayacak dersler, kurslar ve sertifika programları yapılmaktadır. Bu sebeple yüksek lisans programında bu başlık altında bir derse programda yer verilmesi önerilmektedir.

KHUK507     Uluslararası Ceza Hukuku: Uluslararası Ceza Mahkemesinin kuruluşu,görev ve yetkisi, kararlarının hukuki niteliği, kararlarının bağlayıcılığı,ulusal yargı üzerindeki etkisi ve evrenselliği ,mahkemenin görevine giren suçlarının nitelikleri tanımları gibi konular bu dersin başlıca inceleme alanını oluşturur.

KHUK501     Ceza Muhakemesinde Koruma Tedbirleri: Koruma tedbirleri bir taraftan ceza muhakemesinin yürütülmesi bakımından zorunlu olmaları, diğer taraftan ise bireyin temel hak özgürlüklerine müdahaleyi gerekli kılmaları sebebiyle ceza muhakemesinin en önemli ve en tartışılan alanlarından birisidir. Sahip oldukları bu özellikleri itibariyle koruma tedbirleri sürekli gelişmekte, değişmekte, yeni koruma tedbirleri alana eklenmektedir. Bireyin ceza muhakemesiyle ilk karşılaşması da genellikle koruma tedbirleriyle olması sebebiyle, bu alanda çalışacak hukukçuların koruma tedbirleri, bu tedbirlerin özellikleri ve sonuçlarına hakim olmaları; sahip oldukları bilgi ve becerilerini uygulamaya yansıtmaları gereklidir. Bu sebeple bu alanda daha ayrıntılı bilgiye sahip olmak isteyen, bilgi ve becerilerini geliştirmek isteyen hukukçular için bu başlık altında bir yüksek lisans dersi açılması önerilmektedir.

KHUK537     Etkin Soruşturma İlkesi: Bu ders kapsamında etkin soruşturma ilkesinin kavramsal boyutu, ortaya çıkardığı hukuki yükümlülükler, etkin soruşturma yükümlülüğünün maddi ve hukuki dayanakları, etkin soruşturma yükümlülüğünün ihlali sayılan haller ulusal ve uluslararası hukuk mevzuatı ve mahkeme kararları ışığında incelenmektedir.

KHUK554     Türk Ceza Kanununda Güvenlik Tedbirleri: Türk Ceza Kanununda güvenlik tedbirleri dersi, TCK’nın birinci kısım ikinci bölümünde düzenlenmiş olan ve cezalarla birlikte veya cezalara alternatif olarak tek başına uygulanabilen yaptırımlar olan, belli hakları kullanmaktan yoksun bırakma, çocuklara özgü güvenlik tedbirleri, akıl hastalarına özgü güvenlik tedbirleri, tüzel kişilere özgü güvelik tedbirleri, eşya ve kazanç müsaderesi, suçta tekerrür ve sınırdışı edilme güvenlik tedbirlerini kapsamaktadır.

KHUK626 Ticari İşlemlerin Vergisel Sonuçları: Ders ile öncelikle ticari işlem tanımı, ticari işlem ve tüketici işlemi ayrımı, ticari işlemin şartları, ultra vires kavramı, ticari işleme bağlanan sonuçlar açıklanacaktır. Daha sonra ticari şirketler adi şirket,  anonim şirket, limited şirket kapsamında ele alınacak ve bu şirketlerde  kar dağıtımı, gelir vergisi, kurumlar vergisi, ticari defterler açıklanacaktır. Usul hukukuna dair ise ticari işlemler için alınan vergiye açılabilecek davalar, davalarda görevli mahkeme, davalarda yetkili mahkeme ve yargılama usulü açıklanacaktır.

KHUK503 Uluslararası Hukuk Bakımından İnanç Özgürlüğü: İnanç özgürlüğünün, temel bir hak olarak tanınması konusunda tarihsel gelişimi öğrenilmelidir. Uluslararası hukuk bakımından din ve inanç özgürlüğünü içeren metinler bilinmeli ve anlaşılmalıdır. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde düzenlenen bu hak, ilgili diğer maddeler ile birlikte yorumlanmalıdır. Uluslararası hukuk bakımından temel bir hak olarak tanınan inanç özgürlüğü yine uluslararası hukuk açısından öğrenildikten ve anlaşıldıktan sonra Türkiye özelinde söz konusu hakkın değerlendirilmesi ve yorumlanması yapılmalıdır.

KHUK511 Vergi Ceza Hukuku: Vergi bilincinin gelişmesini sağlamak adına toplum ve birey olarak yapılması gerekenler hakkında bilgilendirmenin yanında pozitif hukukta yer alan vergi suç ve cezalarına ilişkin düzenlemelerinin öğrencilere izah edilmesi hedeflenmektedir. Bu ders kapsamında, vergi suçlarının tespiti, unsurları, takibi, yargılaması gibi konular ilgili mevzuat hükümleri kapsamında değerlendirilmekte ve karşılaşılan problemler hakkında öğrencilerle tartışılarak değerlendirme yapılmaktadır.

KHUK524 Ticari Ceza Hukuku: Ekonomik hayatta ceza hukukun ne şekilde müdahale edebildiğini araştırmak; bu anlamda ceza hukuk ile ekonomik hayatın birbiri ile olan ilişkilerini tespit edebilmeyi öğrencileri kazandırmaktadır. Bunun yanı sıra hukuksal değer teorisi hakkında öğrencilerin konu hakkında derinleşmesini de sağlamaktadır. Ceza Hukuku Kanunlarında özel hüküm olarak yer alan ekonomik suçların yapısal özelliklerini tespit etme ve ilgili suçların diğer fiiller ile olan farklarını belirleme dersin kazanımları arasındadır.

KHUK527 İnsan Haklarının Türkiye’de Uygulaması: İnsan haklarının hem ulusal hem de uluslararası boyutlarının genel hatları ile incelenmesi hedeflenmektedir. Bu anlamda Türkiye nezdinde insan haklarının tarihsel gelişimi, uluslararası alanda insan haklarına ilişkin yapılan düzenlemeler ve bu düzenlemelerde yer alan temel hak ve özgürlüklerin, iç hukukumuzdaki konumu, uygulaması ve değerlendirmesi hakkında öğrencilerin derinleşmesi amaçlanmaktadır.

Prof.Dr. Enver BOZKURT (Anabilim Dalı Başkanı) enver.bozkurt@hku.edu.tr
Arş.Grv. Burcu ILGIN ŞENGÜL (Koordinatör) burcu.ilgin@hku.edu.tr
Merve BİLGİN (Lisansüstü Eğitim Enstitüsü-Memur) merve.bilgin@hku.edu.tr