Bankacılık ve Finans Tezli Yüksek Lisans | Lisansüstü Eğitim Enstitüsü | Hasan Kalyoncu Üniversitesi

LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ

Bankacılık ve Finans Tezli Yüksek Lisans

Programın Amacı  : Üniversitelerin ilgili bölümleri ile bankacılık ve finans sektöründe kariyer düşünen kimseler için teori ile uygulamayı birleştiren araştırma odaklı bir program olarak tasarlanmış olup, iktisat, muhasebe ve hukuku kapsayan disiplinler arası bir özelliğe sahiptir. Programın amacı, öğrencilere, bankacılık ve finans alanında iktisat, finans, hukuk ve muhasebe alanlarından ilgili dersler ile desteklenen ciddi bir uzmanlık kazandırmak ve onları bu alanda mevcut veya açılacak Doktora programlarına hazırlamaktır.
 Kuruluş  :
Eğitim Dili : Türkçe
Kontenjan : Her başvuru döneminde ilgili anabilim dalı tarafından belirlenmektedir.
Başvuru Koşulları : – 4 yıllık herhangi bir lisans programından mezun olmak (Tezli programda iktisadi ve idari bilimler bölümlerinden mezun olmayanlara Bilimsel Hazırlık Programı uygulanır/ eğitimlerini yurtdışında yapmış adayların YÖK’ten denklik belgesi almış olmaları gerekir)
– ALES’ten son üç yıl içinde en az 55 EA puanı almış olmak
– Yabancı uyruklu öğrenciler için TÖMER’den başarılı olmak
Süre : Tezli yüksek lisans programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup, program en çok altı yarıyılda tamamlanır.
Mezuniyet Koşulları : Program 10 ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Programdan mezun olmak için tüm derslerden en az CC derecesi ile başarılı olmaları ve Genel Not Ortalamasının en az 2.50/4.00 olması gerekmektedir. Yüksek Lisans Tezini başarı ile tamamlayan öğrenciler, asgari yayın yapma şartını da sağlamak koşulu ile Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla Programdan mezun olma hakkını kazanırlar.
Ölçme ve Değerlendirme : Her ders için kullanılan ölçme ve değerlendirme yöntemleri, derslerin bilgi paketinde tanımlanmıştır. Sınavlar ve başarı notları ile ilgili olarak Hasan Kalyoncu Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri geçerlidir.
Kazanılan Derece : Programı başarı ile tamamlayan öğrenci Tezli Yüksek Lisans diploması almaya hak kazanır.
Üst Kademeye Geçiş : Bu programdan mezun olan öğrenciler ilgili anabilim dallarında doktora eğitimi görmek üzere başvuruda bulunabilirler. Programdan mezunları TYYÇ 8. kademeye geçebilir

 

Prof. Dr. M.Hanifi ASLAN
  mhanifi.aslan@hku.edu.tr
Prof. Dr. Filiz GÖLPEK   filiz.golpek@hku.edu.tr
Doç. Dr. İbrahim ÇÜTÇÜ   ibrahim.cutcu@hku.edu.tr
Doç. Dr. Eda DİNERİ (Anabilim Dalı Başkanı)
  eda.dineri@hku.edu.tr
Doç. Dr. Zeynep KÖSE   zeynep.kose@hku.edu.tr
Doç. Dr. Yıldız ÖZKÖK   yildiz.ozturk@hku.edu.tr
1. Yarıyıl
DERSLER Z/S T U K AKTS
İKT541 Finansal Piyasalar ve Kurumlar Z 3 0 3 9
İKT532  Bankacılık Teorileri Z 3 0 3 9
İKT530 Araştırma Yöntemleri ve Etik Z 3 0 3 6
Seçmeli S 3 0 3 6
Seçmeli S 3 0 3 6
2. Yarıyıl
DERSLER Z/S T U K AKTS
İKT540  Finansal İktisat Z 3 0 3 9
İKT521 Uluslararası Finansman Z 3 0 3 9
İKT597 Seminer Z 0 0 0 0
Seçmeli S 3 0 3 6
Seçmeli S 3 0 3 6
Seçmeli S 3 0 3 6
3. Yarıyıl
Z/S T U K AKTS
İKT500 TEZ Z 0 0 0 30
4. Yarıyıl
Z/S T U K AKTS
İKT500 TEZ Z 0 0 0 30
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin
Türü
T U K AKTS
İKT503 Makro İktisat Teorisi S 3 0 3 6
İKT504 Makro İktisat Politikası S 3 0 3 6
İKT519 Yatırım Projeleri Analizi S 3 0 3 6
İKT533 Bankacılık ve Finans Uygulamaları S 3 0 3 6
İKT534 Bankacılıkta Aktif, Pasif ve Risk Yönetimi S 3 0 3 6
İKT536 Belirsizlik ve Karar Teorisi  S 3 0 3 6
İKT537 Davranışsal Finans S 3 0 3 6
İKT538 Finans Matematiği S 3 0 3 6
İKT539 Finansal Ekonometri S 3 0 3 6
İKT542 Finansal Piyasalarda Rekabet ve Düzenleme S 3 0 3 6
İKT545 İslami Bankacılık ve Finans S 3 0 3 6
İKT546 Mikro İktisadi Analiz S 3 0 3 6
İKT547 Para Aklama ve Finansal Suçların Düzenlenmesi S 3 0 3 6
İKT550 Yatırım Teorisi ve Portföy Yönetimi  S 3 0 3 6
İKT554 Türev Piyasalar ve Araçlar S 3 0 3 6
İKT555 Yatırım Bankacılığı ve Brokerlik S 3 0 3 6
İKT556 Şirket Finansmanı S 3 0 3 6
İKT557 Risk Sermayesi S 3 0 3 6
İKT558 Makro Finans S 3 0 3 6
İKT559 Sabit Getirili Aktifler Piyasası S 3 0 3 6
İKT560 Finansta Optimizasyon Modelleri ve Yöntemleri S 3 0 3 6
İKT561 Finansal Veri Analizi S 3 0 3 6
İKT562 Finansal Modelleme ve Şirket Değerlemesi S 3 0 3 6
İŞL531 Banka Muhasebesi ve Denetimi S 3 0 3 6
İŞL535 Bankacılıkta Pazarlama S 3 0 3 6
İŞL586 Finansal Tablolar Analizi ve Raporlama S 3 0 3 6
OZHUK529 Bankacılık Hukuku S 3 0 3 6
OZHUK542 Sermaye Piyasası Hukuku S 3 0 3 6
Bilimsel Hazırlık Dersleri
Dersler Z/S T U K AKTS
İKT593 Mikro İktisada Giriş Z 3 0 3 6
İKT594 Makro İktisada Giriş Z 3 0 3 6
İKT595 İktisatçılar İçin Matematik Z 3 0 3 6
İKT596 İktisatçılar İçin İstatistik Z 3 0 3 6
İKT598 Ekonometriye Giriş Z 3 0 3 6
TOPLAM 15 0 15 30

ZORUNLU DERSLER

 İKT530 Araştırma Yöntemleri ve Etik (3 0 3)

Bu derste temel olarak bilimsel araştırma süreçlerinin fikir aşamasından somut çıktıya kadar olan süreç adım adım tüm detayları ile incelenmektedir. Araştırma sürecinde sorun belirleme, araştırma türleri, araştırmada konu seçme-hipotez oluşturma-yöntem belirleme-taslak plan hazırlayarak analiz sürecini geliştirme, araştırmanın biçimsel yapısı, bilgi kaynakları olarak kütüphane ve internet kaynaklı veritabanlarını kullanma süreci, metin için dipnotlu kaynak gösterme yöntemi, paragraf içi başvuru yöntemi, araştırmada tablo ve grafiklerin gösterimi, telif hakları ile temel etik kurallar, yayın etiği ihlalleri gibi başlıklar incelenecektir.

İKT521 Uluslararası Finansman (3 0 3)

Uluslararası şirketlerin ve uluslararası bankaların finansal kararlarını nasıl verdiklerini analiz eder, ayrıca karşılaştıkları sorunları inceler.  Bu ders döviz piyasalarını, uluslararası sermaye piyasalarını, türev piyasalarını, risk yönetimini ve küresel pazardaki yatırım kararlarını ve yabancı menkul kıymetlerle çeşitlendirme stratejilerini teorik ve uygulamalı olarak ele alır.

 İKT512 Finansal Piyasalar ve Kurumlar  (3 0 3) 

Bu ders kapsamında; para, banka, finansal yenilikler ve finansal sistem, tasarruf ve yatırımın kurumsallaşması, finansal aracılık ve ekonomi, finansmanın temel meseleleri: risk, getiri, enformasyon, sözleşme, işlem maliyetleri, doğrudan ve dolaylı finansman, ödünç verilebilir fonlar teorisi, para ve faiz oranı teorileri, ödünç türleri, getiri oranları ve finansal aktiflerin piyasa fiyatları, risk çeşitleri ve faiz oranlarının vade,risk yapısı, finansal piyasaların sınıflandırılması, finansal kurum ve aracıların sınıflandırılması, finansmanın temel kaynakları ve finansal araçlar , merkez bankası ve finansal kurumların çalışması, finansal piyasaların etkinliği ve etkin piyasalar hipotezi ele alınır.

İKT532 Bankacılık Teorileri  (3 0 3) 

bu ders kapsamında bankacılık, banka çeşitleri ve bankacılık sisteminin gelişmesi, bankaların finansal sistemdeki ve ekonomideki rolü, bankacılığın endüstriyel organizasyonu: uluslararası farklılıklar, banka birleşmeleri ve yoğunlaşmalar, farklı bankacılık tipleri: perakende ve toptan bankacılık, yatırım ve kalkınma bankacılığı, uzman bankacılık, uluslararası bankacılık, yeni trendler ve elektronik bankacılık, bankaların kaynakları ve kaynak kullanımları, mevduat hesapları ve bankacılık hizmetleri, bankacılıkta kredilendirme politika ve prosedürleri, sorunlu krediler, risk derecelendirme ve teminat, kredi çeşitleri: kurumsal ve bireysel krediler, tüketici kredileri, ipotek kredileri, ticari krediler, dış ticaret kredileri, geleneksel ve modern bankacılık faaliyetleri (türev araçlar, menkul kıymetleştirme), bankalarda kaynak maliyetleri ve ürün fiyatlaması, bankacılıkta performans ölçümü ve değerlendirmesi, bankalar ve kâr maksimizasyonu, bankalarda likidite ve sağlamlık, bankalarda aktif pasif yönetimi, bankacılıkta risk çeşitleri, yönetimi ve korunma teknikleri, bankacılık krizleri ve makro iktisadi sonuçları, bankaların düzenlenme ve denetlenmesi, mevduat ve kredi sigortaları, devlet garantisi, islami bankacılık ürünleri ve uygulamaları ele alınır.

İKT540 Finansal İktisat (3 0 3)

Bu ders kapsamında iktisadi ünitelerin borçlanma faaliyetlerinin iktisadi büyüme olayının bir neticesi olduğu bilinmektedir. yatırımcıların para ile ilgili davranışları, finansman olayı ile ilgili davranışları, piyasalar, sermaye piyasasının tasnif ve tahlil edildiği konular bu temel unsurlardır. sermaye piyasasının müessiriyeti, risk ve fayda konuları ile riskin kaynakları ve türlerinin tahlil edildiği konular finansal iktisadın tahlil konuları ele alınır.

İKT597 Seminer (0 0 0)

 

 SEÇMELİ DERSLER

 İKT547 Para Aklama ve Finansal Suçların Düzenlenmesi (3 0 3)

Para aklama, terör finansmanı ve vergi suçları yolsuzluklar, terörizm, siber suçlar ve sahtekârlık alanlarındaki kullanılan yeni yöntemler, finansal suçların uluslar üstü bir nitelik kazanmasına neden olmuştur.  Bu ders, para aklama finansal suçların ekonomik, kurumsal ve siyasal özelliklerini daha derinlemesine analiz edilmesini sağlar ve bu suçtan kaynaklanan teorik ve politika konularını ele alır ve çeşitli vaka analizlerine yer verir ve ceza teşebbüsleri, kara paranın aklanması, yeni para birimi kullanımı gibi konuları ele alır.

 İKT534 Bankalarda Aktif Pasif ve Risk Yönetimi (3 0 3) 

Bu ders kapsamında; bankalarda aktif pasif yönetimi, bankalarda aktif pasif yönetiminin önemi, aktif pasif yönetimi için çerçeveler, bankacılıkta pasiflerin yönetimi: pasifler ve özellikleri; öz sermaye; pasiflerin kalitesi; pasif yoğunlaşması; pasiflerin vadesi; pasif maliyeti; pasif karması, bankacılıkta aktiflerin yönetimi: aktifler ve özellikleri; aktif kalitesi; aktif yoğunlaşması; aktiflerin vadesi; aktif geliri; aktif karması; faiz getirmeyen aktifler, aktif pasif yönetiminin araçları: stratejiler; hâsıla eğrisi analizi; faiz aralığı analizi; simülasyon ve senaryo analizi; süre analizi; riske maruz değer analizi; stres testi; menkul kıymetleştirme; vadeli işlemler, swaplar, gelecek piyasalar, opsiyonlar, aktif pasif yönetiminin denetimi, piyasa riski yönetimi: faiz oranı riski, döviz kuru riski, kredi riski yönetimi: bireysel kredi riski, kredi portföyü ve bilanço dışı faaliyetler riski, likidite riski yönetimi, hakimiyet ve ülke riskleri, teknoloji ve operasyon riskleri, aktif kalitesi riski, yönetim riski, etkinlik ve kârlılık riski, imaj (reputation) riski, muhasebe ve raporlama riski, bilgisayar riski, sermaye yeterliliği ve BASEL, krediler ve teminat karşılığı, risk yönetiminin etik sorunları, risklerin geleceği, Türkiye’de bankacılık riskleri ve BASEL konuları ele alınır.

 İSL531 Banka Muhasebesi ve Denetimi (3 0 3)

Banka Muhasebesi bir bankanın yönetiminde etkili karar alabilmek ve bunun için de ihtiyaç hissedilen güvenilir bir veri tabanı sağlayabilmek için gerekli en önemli araçlardan biridir. Ders kapsamında banka muhasebesinin temel kriterleri, muhasebe işlemlerinde uygulanan mantık ve kayıt tutma metotları anlatılmaktadır. Ek olarak bankalar ülkelerin para politikası iletim mekanizmasında ve likidite yaratılma mekanizması içinde yer alırlar. Bankalara halkın parasını kullanarak aracılık işlevini yapmaları için kamu otoritesi tarafından özel bir imtiyaz, lisans verilmiştir. Bu nedenle, bankalar özel bir düzenlemeye ve denetim rejimine tabidir. Bu ders kapsamında ayrıca bankaların denetimine ilişkin esaslar verilecektir.

OZHUK529 Bankacılık Hukuku (3 0 3)

Türkiye’de bankaların nasıl kurulup faaliyete geçebileceği, yabancı bankaların ülkemizde hangi koşulların gerçekleşmesi ile şube açabilecekleri, bankaların tabi oldukları düzenlemeler ve bankalar tarafından gerçekleştirilmesi mümkün olan hukuk işlemlerin neler olduğu hakkında temel bilgiler aktarılacaktır.

  İKT533 Bankacılık ve Finans Uygulamaları (3 0 3)

Dersin kapsamında genel hatlarıyla finans teorisine yer verilecektir. Bu kapsamda, firma teorisi, rasyonel beklentiler teorisi, modern portföy teorisi, sermaye yapısı ve maliyeti kuramları, temsilcilik maliyeti, opsiyon fiyatlama yaklaşımı, finansal kaos teorisi ele alınacaktır. Ek olarak riske odaklı kurumsal yönetim anlayışı konu edilecektir. Bu çerçevede finansal kurumlarda risk yönetim teorisi incelenecektir. Öte yandan, bankacılık sistemlerinin karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi de ders içeriğindedir.

 İSL535 Bankacılıkta Pazarlama (3 0 3)

Bu ders kapsamında pazarlama kavramı ve modern pazarlamanın tarihsel gelişimi, pazarlamanın iç ve dış çevre faktörleri, pazarlama planlaması, pazar bölümleme, tüketici, endüstriyel ve uluslararası pazarlar ve özellikleri, pazarlama bilgi sistemi ve pazarlama araştırması, bankacılık ve pazarlama, bankacılıkta hizmet kavramı, mamül yaşam süreci ve yeni ürün geliştirme, banka hizmetlerinde fiyatlama ve fiyatlamayı etkileyen faktörler, banka hizmetlerinde fiyatlandırma stratejileri ve yöntemleri, banka hizmetlerinde tutundurma (pazarlama iletişimi) kararları, banka hizmetlerinde dağıtım ve dağıtım kararları ele alınacaktır.

 İKT536 Belirsizlik ve Karar Teorisi (3 0 3)

Belirsizlik altında ve risk oluşturabilecek ortamlarda gerçekleşmesi veya gerçekleşebilmesi olasılıkları karşısında öğrenciye karar verme becerisini geliştirmek ve kazandırmak hedeflenmektedir. Başka bir değiş ile bu ders karar teorisi çerçevesinde sorunun boyutu ve niteliğine göre karar vermeye yönelik model oluşturup uygulayabilmeği amaçlamaktadır. Dersin çıktıları şu şekilde özetlene bilir: Öğrenciye karar verme aşamasında ve karar ağaçlarının oluşturabilmek için gerekli teorik bilgiyi sağlamak. Karar teorisinin model ve yöntemlerini öğrenmek. Çok kriterli karar verme yöntemlerini benimsemek. Bu ders, fayda teorisi, karar verme türleri, karar ağacı analizi, Markov analizi, Bayes teorimi, Belirsizlik durumlarda karar verme, duyarlılık analizi, Monte Carlo yöntemi gibi konuları kapsar.

 İKT537 Davranışsal Finans (3 0 3)

Bu ders kapsamında standart finans kavramı ve davranışsal finans ile ilişkilendirilmesi, rasyonel yatırımcı bakış açısı ,etkin piyasalar hipotezi, davranışsal finansa ait temel kavramlar ve teoriler, sezgisel yöntemler, önyargılar, zarardan kaçınma, risk algısı, bilişsel, duygusal yaklaşımlar bireysel, grup davranışları, beklenti teorisi, irrasyonel yatırımcı yaklaşımları, arbitraj sınırları, yatırım ve finansal planlama yaklaşımları, etiğe dayalı yatırım anlayışı, portföy dağılım kararları, davranışsal finansa şirket ve piyasa etkinliği açısından bakış, finansal düzenlemeler (nudging), finansal skandallara dayalı vak’a analizleri, halka açık şirketler açısından kurumsal sosyal sorumluluk, davranışsal finansa şirket ve piyasa etkinliği açısından bakış,, aşırı tepki (overreaction), düşük tepki (underreaction), piyasa anomalileri,  piyasalarda yaşanan balon haberler, panik durumu, çöküşler, davranışsal kurumsal finans ve yönetimsel karar verme, şirket sahipleri ve üst düzey yöneticilerin şirket piyasa değerlerini etkilemeye yönelik karar süreçleri,  davranışsal kurumsal finans ve yönetimsel karar verme, yöneticilerin önyargıya dayalı ve standart dışı kararlarının etkileri, finansal okuryazarlık ve müşteri yönetimi konuları ele alınır.

 İKT538 Finans Matematiği (3 0 3)

Bu ders kapsamında temel kavramlar ve paranın zaman değeri, yüzde hesaplamaları, maliyet-kar-satış hesaplamaları, basit faiz işlemleri, basit iskonto, bileşik faiz işlemleri, bileşik iskonto, anüite hesaplamaları ve uygulamaları, borç amortismanı, tahvil değerlemesi, hisse senedi değerlemesi, sabit varlıklara yatırım kararları, yatırım karlılığı konuları ele alınır.

 İSL586 Finansal Tablolar Analizi ve Raporlama (3 0 3)

Bu ders kapsamında mali tablolara ilişkin genel bilgiler, genel olarak finansal tabloların düzenlenme amaç, ilkeleri ve açıklamaları, mali analiz kavramı ve analizin başarısını belirleyen faktörler, temel finansal tablolar, finansal analiz teknikleri, karşılaştırmalı finansal tablolar analizi (yatay analiz), dikey yüzde analizi (dikey analiz), trend analizi (eğilim yüzdeleri yöntemiyle analiz), oran (rasyo) analizi, finansal analiz uygulamaları, finansal tabloların hazırlanması, muhasebede standartların oluşumu ve tarihsel gelişim süreci, muhasebe standartlarında uluslararası uyum amaçlı yapılan çalışmalar, Türkiye’de muhasebe uygulamalarına yön veren düzenlemeler konuları ele alınır.

İKT539 Finansal Ekonometri (3 0 3)

Bu ders kapsamında olasılık ve istatistik temellerinin gözden geçirilmesi, ekonometrik regresyon modelleri ve zaman serileri metodolojisinin finansta kullanımı: temel kavramlar, tek değişenli zaman serilerinin modellemesi ve öngörü, çok değişenli zaman serilerinin modellenmesi: vektör otoregresif modeller (var), finansta uzun dönem ilişkilerinin modellenmesi: eştümleşme ve hata düzeltme modelleri, volatilite model tahmini: arch ve garch, uzun hafıza zaman serisi modellemesi ı: arfıma, etkin piyasa kavramı ve piyasa etkinliğinin sınanması, risk-getiri modelleri, portföy risk ve getirisi hesaplanması, portföy etkinliğinin testi, piyasa mikro yapısının modellenmesi, sermaye aktif fiyatlama modelleri (capm), çok faktörlü fiyatlama modelleri, finansal ekonometri uygulamaları ele alınır.

  İKT542 Finansal Piyasalarda Rekabet ve Düzenleme (3 0 3)

Bu dersin amacı küreselleşme ve bilgi ekonomisi çağında rekabet kavramında meydana gelen değişimler, rekabet kavramının geçirdiği evrim, genel olarak rekabet politikasını ve küreselleşme çerçevesinde Türkiye’nin rekabet stratejisini tartışmak; finansal düzenleme yaklaşımlarını açıklamak ve bunların rekabetle ilişkisini kurmak.

 İKT545 İslami Bankacılık ve Finans (3 0 3)

Bu dersin amacı, İslam Ekonomisinin prensipleri ve temel 15 ilkesi çerçevesinde bankacılık ve finans işlemlerinin nasıl gerçekleşebileceğini anlayıp kavramaktır. Katılım bankacılığının ve faizsiz finans sisteminin başlıca teorilerini öğretmek ve ilk olarak uluslararası uygulamaları ve sonrasında Türkiye’de İslami bankacılık ve finans sektöründe gerçekleşen uygulamalar hakkında bilgi sahibi olmak. Öğrencinin İslam bankacılığına ait kavramlara hâkim olmasını sağlamak, faizsiz finans sistemi hakkında gerekli teorik alt yapıyı öğretmek, Sukuk gibi faizsiz finans ürünleri hakkında bilgi sahibi olmak, Katılım Bankacılığının fon toplama ve kullandırma yöntemlerini benimsemek, bu dersin temel çıktıları olarak belirlenmiştir.

Bu ders, İslami Bankacılığın ve finansın temel ilkeleri, katılım bankaların çalışma prensipleri, Fon toplama ve kullandırma yöntemleri, Katılım endeksi, Faizsiz finans sistemi ve ürünleri gibi konuları içerir ve hem teorik hem uygulamalı olarak ele alınır.

 İKT504 Makro İktisat Politikası (3 0 3)

Bu ders kapsamında Post Keynesyen Okul: Say kanununun taksonomik eleştirisi, yatırımlar, likidite, karar ve belirsizlik, Avusturya Okulu: Sermayenin dönemler arası yapısı, sermaye tabanlı makro ekonomik çatı, Keynes’in tasarruf paradoksuna yeniden bakış, Avusturya Okulu’nun konjonktür teorisi, enflasyon ve deflasyon, Yeni Politik Makro İktisat I: Hükümetin iktisat politikası seçiminde politik etkiler, fırsatçılık ve partizanlık, siyaset bazlı ekonomik modeller, Yeni Politik Makro İktisat II: Merkez bankası bağımsızlığına yeniden bakış, borç ve açıkların ekonomi politiği, iktisadi büyümeye politik sınırlar, Modern İktisadi Büyüme: Uzun dönem ve büyüme, yakınsama tartışması, Solow ve Romer, kurumlar ve coğrafyanın etkisi, Krizleri ve Kalkınmasıyla Türk Ekonomisi: Kadro Hareketi, Sosyalist eğilim, Demokratik Hareket, disiplinsiz gelişme, planlama, arz şokları, politik istikrarsızlıklar ve krizler, Makro iktisatta gelişmelerin özeti, uzlaşılan ve tartışılan noktalar, Türk akademik makro iktisadı ele alınmaktadır.

 İKT503 Makro İktisat Teorisi (3 0 3)

Bu ders kapsamında Makro iktisadi sorunlar, amaçlar ve araçlar; Keynes iktisadının seyri, Klasikler ve Keynes: Keynes’in Say kanununu reddi, Genel Teori’nin içeriği, Büyük Depresyon, Ortodoks Keynesyenler: Ekonomide denge tartışması, eksik istihdam, Phillips eğrisi, Tobin ve Ortodoks Keynesyenlerin temel önermeleri, Monetarizm: Miktar teorisi, bekleyişlerin dâhil edildiği Phillips eğrisi, istikrar politikası ve Friedman, Yeni Klasik Okul: Muth’dan Lucas’a Yeni Klasik modellerin yapısı, ekonomik dalgalanmaların izahı, para arzında beklenmeyen değişmelerin etkisi, dinamik zaman tutarsızlığı, güven ve parasal kurallar, merkez bankası bağımsızlığı tartışmaları, Reel Konjonktür Okulu: Reel Konjonktür Teorisi, teknoloji ve arz şokları, Solow bakiyesi, Büyük Depresyona tekrar bakış, Yeni Keynesyen Okul: Keynesyen iktisadın yeniden yükselişi, reel rijiditeler, LM’siz makro iktisat konuları ele alınmaktadır.

 İKT546 Mikro İktisadi Analiz (3 0 3)

Bu ders kapsamında mikro iktisat kavramı, piyasa mekanizması, çeşitli piyasa talep eğrileri, talep ve arz esneklik şekilleri ile ilgili uygulamalar, tüketici teorisi uygulamaları, standart olmayan kayıtsızlık eğrileri, tüketici davranışları üzerinde gelir ve fiyat değişmelerinin etkisi, ikame ve gelir etkileri;  üretim teorisi uygulamaları, üretici dengesi uygulamaları, genişleme yolu, ikame ve çıktı etkisi, üretim maliyeti uygulamaları, ölçeğe göre getiri; tam rekabet piyasası ve piyasada fiyatın belirlenmesi, maliyet farklılıkları, kısa ve uzun dönem firma dengesi, monopol piyasa ve monopolcü firma gelirleri uygulamaları, monopol piyasada fiyat farklılaştırması uygulamaları, oligopol piyasa, dirsekli talep eğrisi modeli, monopollü rekabette kısa ve uzun dönem dengesi; üretim faktörlerinin fiyatlanması, genel denge ve refah ekonomisi konuları ele alınmaktadır.

 OZHUK542 Sermaye Piyasası Hukuku (3 0 3)

Bu ders kapsamında piyasa kavramı, mali sistem şeması, borsalar, genel olarak sermaye piyasası hukuku ve SPK, sermaye piyasası araçlarının kayda alınması ve sermaye piyasası hukukunda temel kavramlar, hisse senetleri, tahviller ve hisse senetleri ile farklılıkları, intifa senetleri ve kar zarar ortaklığı belgeleri, finansman bonoları ve varlığa dayalı menkul kıymetler, sermaye piyasası araçlarının halka arzı ve satışı, anonim ortaklık’lar ve halka açık anonim ortaklık kavramı (haao), haao’ların yönetim kurullarına ilişkin özellikler, haao’ların genel kurullarına ilişkin özellikler ve denetimleri, aracılık kavramı ve aracı kuruluşlar ve aracı kurumların faaliyet koşulları, sermaye piyasasında tedbirler, idari para cezası gerektiren fiiller ve suçlar konuları ele alınmaktadır.

 İKT549 Yatırım Bankacılığı (3 0 3)

Bu ders kapsamında yatırım bankalarının kullandıkları mevcut ürün ve hizmetler anlatılacak, fon yaratma metotları, borçlanma enstrümanları ve safhaları, sermaye piyasası borçlanma türleri, halka arz yöntemleri, underwriting yöntemleri, şirket değerleme metotları, satın alma ve birleşme türleri ve stratejileri konularında katılımcıların bilgi ve becerileri geliştirilecektir.

 İKT519 Yatırım Projeleri Analizi (3 0 3)

Bu ders kapsamında yatırım, milli ekonomi açısından yatırım politikası, işletme açısından yatırım politikası, yatırım kararlarını tesir eden faktörler, ve optimal yatım kararları,uygun yatırım alanları araştırması, yatırım projeleri modeli, yatırım projelerinin iktisadi yönden hazırlanması,, talep tahminleri ve tahmin yöntemleri, yatırım projelerinin teknik yönden, hazırlanması,inşaat, makine ve teçhizat seçimi, projelerin finansal yönden hazırlanması, sabit sermaye yatırım tutarının hesaplanması,işletme sermayesinin hesaplanması, finansal tabloların hazırlanması, yatırım projelerinin teşebbüs yönünden değerlendirilmesi ve değerlendirme usulleri, yatırım projelerinin milli ekonomi yönünden değerlendirilmesi, yatırım projelerinin yönetimi, planlanması, uygulama plan-programları konuları ele alınmaktadır.

 İKT550 Yatırım Teorisi ve Portföy Yönetimi (3 0 3)

Fiziki ve menkul kıymet yatırımı hakkında geliştirilen teoriler, Senetler Cüzdanının Klasik idaresi ve kurumsal idareleri, senetler cüzdanı teorisi sermaye piyasası Teorisi vd. menkul kıymet tespit modeli menkul yatırımının temel konularıdır. Bu bilgiler çerçevesinde senetler cüzdanı farklılaştırma modelleri anlatılacak, sermaye piyasası teorisi faraziyeleri değiştirilerek konuya yeniden bakış sağlanacak ve nihayet portföy teorisi temel ve teknik analiz konuları ile tamamlanacaktır.

İKT554 Türev Piyasalar ve Araçlar (3 0 3)

Bu ders kapsamında türev araçlarla ilgili temel kavramlar, türev ürünlerin tarihçesi, türkiye’de türev ürünler, türev ürün piyasaları neden gerekli?, finansal piyasalarda arbitraj ve spekülasyon, türev araç piyasaları, vadeli işlem sözleşmeleri: forward, vadeli işlem sözleşmeleri: futures, swap anlaşmaları, opsiyon anlaşmaları, vadeli işlem sözleşmeleri, forward sözleşmeleri, futures sözleşmeleri, finansal kriz sonrası türev ürün düzenlemeleri, opsiyonlar, opsiyon çeşitleri, opsiyon işlemleri yapan yatırımcı türleri, opsiyon fiyatlarını etkileyen faktörler, opsiyonlarda yatırım pozisyonları, opsiyon çeşitleri, diğer opsiyon türleri, borsa istanbul opsiyon piyasası, swap (değişim) anlaşmaları, swap piyasaları hakkında genel bilgiler, swap çeşitleri, swap kontratının değerlemesi, swapların kullanılması, diğer türev araçlar, farklı (egzotik) opsiyon anlaşmaları, türev piyasaların pazarlanması, riskten kaçınma ve kazanç kavramı, 2008 krizinin türev piyasalarına etkisi, yeni düzenlemeler, yeni ürünler konuları ele alınacaktır.

İKT555 Yatırım Bankacılığı ve Brokerlik (3 0 3)

Dersin amacı katılımcılara yatırım bankacılığının temel uygulamalarını öğretmek ve yatırım bankacılığını etkileyen piyasaların ve düzenlerin çalışma esasları hakkında temel bilgileri sunmaktır. Derste, yatırım bankalarının kullandıkları mevcut ürün ve hizmetler anlatılacak, fon yaratma metotları, borçlanma enstrümanları ve safhaları, sermaye piyasası borçlanma türleri, halka arz yöntemleri, şirket değerleme metotları, satın alma ve birleşme türleri ve stratejileri konularında katılımcıların bilgi ve becerileri geliştirilecektir. Hisse senetleri hakkında araştırma yöntemleri, temel analiz, finansal analiz, finansal model hazırlama, risk yönetimi, portföy yönetimi ve borsada yatırım stratejileri de bu ders kapsamında sunulacaktır.

İKT556 Şirket Finansmanı (3 0 3)

Dersin kapsamında finansal yönetimin amacı, tanımı ve kavramsal açıklamalar; finans fonksiyonunu etkileyen faktörler, risk kavramı ve belirsizlik, finans bölümünün örgütlenmesi; finansal analiz; finansal analiz yöntemleri; oranlar yöntemiyle analiz; fon akım analizi; kara geçiş analizi, işletme sermayesi (nakit, alacak ve stok yönetimi), nakit bütçesi; finansal planlamada orta ve uzun vadeli finansal tahminler; finansal tahmin yöntemleri; işletme sermayesi yönetimi; finansal planlama (nakit akım tablosu ve proforma tablolar),sermaye bütçelemesi ve yatırım kararları (fizibilite etüdünün anahtarları), riskli ve risksiz yatırım projelerinin değerlendirilmesinde kullanılan yöntemler, duran varlıklarının yönetimi, sermaye maliyeti (finansal kaynaklar ve içsel ve dışsal kaynakların maliyeti), borç yönetimi ve optimum sermaye yapısı, inşaat taahhüt sektörünün finansal özellikleri ve işletmelerin finansmanı, teklif fiyatını etkileyen finansal planlama unsurları anlatılacaktır.

İKT557 Risk Sermayesi (3 0 3)

Ders kapsamında risk sermayesi (girişimci sermayesi) kavramı, risk sermayesinin konu edilebilmesi için ön koşullar, risk sermayesi yatırımlarının ana özellikleri, risk sermayesinin kaynakları, risk sermayesi şirket türleri, risk sermayesi finansman türleri ele alınacaktır.

İKT558 Makro Finans (3 0 3)

Ders kapsamında makrofinans kavramsal olarak ele alınacak, mikrofinans kavramıyla arasındaki farklılıklara değinilecektir. Makrofinans uygulaması kapsamında politikaların hazırlanmasını, sübvansiyon gibi programlar veya çok yıllık kalkınma planlarının fonlanması ve çalıştırılması ve istihdam yaratılması konuları, makrofinans kuruluşları, makrofinans sürecinde karşılaşılan zorluklar ele alınacaktır.

İKT559 Sabit Getirili Aktifler Piyasası (3 0 3)

Dersin kapsamında; devlet iç borçlanma senetleri, devlet tahvilleri, hazine bonoları, gelire endeksli senetler, gelir ortaklığı senetleri, türkiye cumhuriyet merkez bankası (tcmb) likidite senetleri, özel sektör tahvilleri, finansman bonoları, banka bonoları, varlığa dayalı menkul kıymetler, varlık teminatlı menkul kıymetler, kira sertifikaları, birinci el piyasa işlemleri, kamu menkul kıymetlerinde ihraç, devlet iç borçlanma senetlerinin ihale yoluyla satışı, tap yöntemi, doğrudan satış yöntemi, halka arz yöntemi, özel sektör menkul kıymetlerinde ihraç, halka arz yoluyla satış, tahsisli olarak veya nitelikli yatırımcıya satış, ikinci el piyasa işlemleri, borsa istanbul borçlanma araçları piyasası, borçlanma araçları piyasası’nda işlem yapabilecekler, borçlanma araçları piyasası’nda işlem görebilecek sermaye piyasası araçları, borçlanma araçları piyasası bünyesindeki pazarlar, kesin alım satım pazarı, repo ters repo pazarı, menkul kıymet tercihli repo pazarı, bankalararası repo ters repo pazarı, pay senedi repo pazarı, nitelikli yatırımcıya ihraç pazarı, borçlanma araçları piyasası işlem saatleri, gerçekleşen işlemlerin takası, borsa dışı (tezgahüstü) piyasa, borçlanma araçları piyasası’nda fiyat-getiri hesaplamaları anlatılacaktır.

İKT560 Finansta Optimizasyon Modelleri ve Yöntemleri (3 0 3)

Bu dersin amacı optimizasyon teorisi, finans ve ekonomi alanında modelleme-analiz-karar süreci,  finans ve ekonomide lineer ve lineer olmayan uygulamalar,tam sayı modelleme uygulamaları, dinamik modelleme uygulamaları, ikili ve tamsayı değişkenli modelleme uygulamaları, finansta dal sınır algoritması uygulamaları, finansta jenerik algoritmalar simülasyonu, finansta karesel ve dışbükey algoritmalar, lineer programlama ile finansta portföy yönetimi uygulamaları, lineer olmayan programlama ile finansta portföy yönetimi uygulamaları hakkında gerekli teorik bilgiyi sunmaktır.

İKT561 Finansal Veri Analizi (3 0 3)

Bu dersin amacı finansal zaman serileri ve özellikleri, temel istatistik, doğrusal regresyon modeli, doğrusal zaman serisi analizi, koşullu değişen varyans modelleri, doğrusal olmayan modeller, çok değişkenli zaman serisi analizi, finansal piyasalarda uzun dönemli ilişki analizi, temel konjonktör analizi hakkında gerekli teorik bilgiyi sunmaktır.

KT562 Finansal Modelleme ve Şirket Değerlemesi(3 0 3)

Bu dersin amacı gelir tablosu, bilanço ve nakit akışlarının kısa tanımı, karşılaştırmalı mali tablo analizi örnekleri, dikey, trend ve oran analizleri, geleneksel finansal rasyolar, du-pont ve iflas skorları analizi, geçmiş performans analizi, gelir ve gider kalemlerindeki temel faktörlerin incelenmesi, tek seferlik gelir ve giderleri tespiti, gelir tablosu ve bilançonun projeksiyonu, nakit akış projeksiyonu, yatırım fizibilitesi, geri dönüş süresi ve iç verim oranı, alternatif yatırımların karşılaştırılması ve uygulamalı örnekler, nakit akımlarının belirlenmesi, duyarlılık analizi hakkında gerekli teorik bilgiyi sunmaktır.

Doç. Dr. Eda DİNERİ (Koordinatör) eda.dineri@hku.edu.tr
Arş.Grv. Bilal ÇAYIR (Koordinatör) bilal.cayir@hku.edu.tr
M. Cuma TIRAŞÇI (Lisansüstü Eğitim Enstitüsü-Memur) mcuma.tirasci@hku.edu.tr